OŠ Prežihovega Voranca Bistrica kulturnazsola

Odgovorna šola preudarno, vedoželjno in ustvarjalno v bodočnost.

 

Arhiv dogajanja v šolskem letu 2017/18...

 

40. srečanje Prežihovih šol v Doberdobu

torek22. maj 2018

1 2 3

Prežihovci z vseh vetrov smo se tokrat srečali in družili v Doberdobu v Italiji. Letošnje srečanje je bilo 40. po vrsti, kar priča o tem, da Prežihov rod od Trsta do Prekmurja še živi. To so pokazale tudi naše učenke, ki so v Doberdob prinesle ples, petje in smeh. Razšli smo se z obljubo, da se ponovno srečamo naslednje leto v Dolini pri Trstu.

 

Šolsko medobčinsko in področno atletsko posamično tekmovanje

torek22. maj 2018

1 2 34

V mesecu maju smo po opravljenem tekmovanju v atletskem mnogoboju izbrali učence z vidnejšimi rezultati v posamezni atletski disciplini. Kar 29 učencev se je udeležilo medobčinskega posamičnega atletskega tekmovanja na DOŠ 1 Lendava.  Na tekmovanju smo osvojili kar tri zlata, pet srebrnih in tri bronaste medalje. Trije učenci so osvojili tudi četrto mesto, ki je tudi vodilo na področno tekmovanje dne 18. 5. 2018 v Murski Soboti. Najuspešnejša sta bila na 1000 m Blaž Ozbetič, ki je osvojil 1. mesto in Gašper Lebar, ki je osvojil 2. mesto v skoku v višino. Vsem učenkam in učencem iskrene čestitke.

Alojz Krevh, učitelj športa

 

Zlato priznanje na državnem srečanju mladih zgodovinarjev

ponedeljek21. maj 2018

1 2

V petek, 18. maja 2018 smo se z učenkami naše šole udeležili 49. državnega srečanja mladih zgodovinarjev, ki je letos potekalo na Vrhniki. Na razpis raziskovalnih nalog za šolsko leto 2017/2018 na temo Migracije, se je prijavilo 22 osnovnih šol iz cele Slovenije. Naša šola se je predstavila z nalogo »Mati, zakoj so ajtek odišli v Ameriko?« Srečanje smo začeli s predstavitvijo raziskovalnih nalog, sledil je ogled stalne razstave Moja Ljubljanica in Cankarjeve knjižnice, po ogledih pa še krajši kulturni program in podelitev priznanj.
Z veseljem sporočamo, da so naše raziskovalke prejele ZLATO PRIZNANJE.

Zapisali mentorici Mateja Zelko in Karmen Rob

 

Občinski pohod po poteh pisatelja Ferda Godine

sobota12. maj 2018

1 2 3

V soboto, 12. 5. 2018, ob 9. uri smo se zbrali pred šolo. Tam smo spoznali gospoda Naceja, ki nam je povedal, kako bo potekal pohod. Povedal nam je tudi, da bomo hodili po poteh Ferda Godine. S pohodom smo začeli na kolesarski stezi in pot nadaljevali do gasilskega doma na Dolnji Bistrici. Tam smo dobili za malico sirovo štručko in sadno ploščico. Ko smo se najedli, smo šli do Godinove hiše. Tam smo spoznali njegovo hči, ki nam je predstavila njegovo življenje. Vrnili smo se v Gasilski dom, kjer smo si ogledali predstavo Staro drevo. Na koncu predstave smo zaplesali in dobili bonbone.

Pia Zver in Anika Šumenjak, 2. razred

 

Šola v naravi v Rakovem Škocjanu

ponedeljek-četrtek23.-26. april 2018

Sreda, 25. april 2018
1 2 3 4

Danes je bil dan poln adrenalina.
Najprej smo se odpravili na zip line. Bilo je neverjetno doživetje, mešanica strahu in poguma. Veliko učencev je premagalo svoj strah in prihajajo domov ponosni na sebe, da so ga premagali.
Popoldne je bilo potrebno aktivirati mišice in do reke Rak odnesti opremo za veslanje. Ugotovili smo, da veslanje in krmarjenje zahteva veliko spretnosti, čeprav se morda na začetku ni zdelo tako. Spretni pa smo bili pri peki buhteljnov in pripravi tabornega ognja.
Zvečer smo zanetili taborni ogenj in si zadnjo večerjo pripravili ob njem, da o okusnih domačih buhteljnih sploh ne govorimo. Ko se je stemnilo, nas je učiteljica Mira povabila na slepo gozdno pot. Koliko strahu je bilo potrebno tu premagati, ga ne premore noben zip line.
Resnično utrujeni in polni vtisov smo zaspali. Čaka nas še zadnji dan in pot domov.

Napisali stanovalci sobe MIŠKA (Lana J., Alan, Ema, Zoja, Tinaja, Erik, Uroš)

 

Torek, 24. april 2018

1 2 3 4

Po dobro prespani noči in obilnem zajtrku smo se odpravili na pohod do Zelških jam. Na poti smo videli kar nekaj kraških pojavov (vrtača, brezno), o katerih smo se učili že v šoli pri predmetu družba. Izkazali smo kar nekaj znanja. V jami smo se igrali igro čutov. Bilo je zelo zanimivo. Ko smo nadaljevali pot, smo vedno znova spoznavali, da je narava pravo čudo. Je neverjetna učiteljica, graditeljica, zdravilka …
Popoldne je sledil še krajši sprehod, poln ugank in namigov. Videli smo grozno jamo imenovano Tkalca jama. Vendar v resnici je skrivala skrivnostno lepoto, katere smo bili deležni le pogumni.
Dan smo zaključili s praznovanjem, socialnimi igrami v naravi in tekmo lige prvakov.

Napisali stanovalci sobe ŽABA (Jan Erazem, Hana, Mihael, Lana T., Urška, Patrik)

 

Ponedeljek, 23. april 2018

1 2 3 4

Učenci 5. razreda in učiteljici smo varno prispeli v Rakov Škocjan. Prijazno so nas sprejeli, po kosilu pa smo se odpravili na pohod do presihajočega Cerkniškega jezera. Na cilju smo se usedli, da bi odpočili noge in občudovali razgled. Učitelj Polde nas je poučil o medvedih, medvedkah in njunih mladičkih, nadaljeval je z značilnostmi Cerkniškega jezera, zaključil pa je z legendo o nastanku le-tega.
Ko se je stemnilo, je sledil še večerni sprehod po gozdu do mostu želja. Most smo prečkali in po slišani legendi, si je vsak zaželel skrivno ljubezensko željo, ki se bo brez dvoma uresničila.
Dan je bil resnično enkraten in neponovljiv, vendar tudi zelo naporen. Naredili smo namreč več kot 24000 korakov oziroma več kot 18 kilometrov. Bravo mi!

Napisali stanovalci sobe ŽELVA (Enej, Iva, Domen, Žan, Eva in Stela)

 

Atletski mnogoboj

petek20. april 2018

1 2 3 4

V sredo, 25. 4. 2018, so učenci od 6. do 9. razreda opravili atletski mnogoboj na atletskem stadionu v Črenšovcih. Dobre volje in v športni opremi smo se peš odpravili proti OŠ Franceta Prešerna Črenšovci. Po uvodnem nagovoru učitelja za šport in ogrevanju so se učenci razdelili po postajah, kjer so tekmovali v teku na 60 m in 600 m, skoku v daljino, metu žvižgača in suvanju krogle. Pri pouku bodo učenci opravili še skok v višino – rezultat se bo štel v skupni seštevek točk.
Učenci so bili aktivni in motivirani za gibanje. Učenci z vidnejšim rezultatom v posamezni disciplini se uvrstijo na medobčinsko posamično atletsko tekmovanje, ki bo na DOŠ I v Lendavi.

Alojz Krevh, učitelj športa

 

Tek podnebne solidarnosti

petek20. april 2018

1 2 3 4

SVETOVNI DAN ZEMLJE smo na šoli obeležili v petek, 20. aprila. V okviru SLOVENSKE KARITAS smo se pridružili »Teku podnebne solidarnosti«. Pred tekom so se vsi sodelujoči zbrali na šolskem igrišču, se aktivno razgibali in nato tekli v solidarnosti do ljudi v revnejših državah, predvsem v Afriki, ki jih posledice podnebnih sprememb najbolj prizadenejo. Učenci 3. triade so tekli po poljskih poteh v okolici šole v rekreativnem odmoru ob 8.15 uri, učenci 1. in 2. triade so tekli v rekreativnem odmoru ob 9.20 uri. Namen tega dne je bil spomniti na ranljivost in enkratnost planeta, na katerem živimo.

Zapisala učiteljica Vesna Pintarič

 

Regijsko tekmovanje iz znanja konstruktorstva in tehnologije obdelav

petek20. april 2018

2 3

V petek, 6. aprila, je na Osnovni šoli III Murska Sobota potekalo Regijsko tekmovanje Pomurja iz znanja konstruktorstva in tehnologije obdelav 2018. Timotej Zver je v kategoriji K1 – lego dosegel odlično 3. mesto.
Iskrene čestitke!

 

Nogometno medobčinsko tekmovanje v malem nogometu

četrtek12. april 2018

1

V četrtek, 12. 4. 2018, so učenci 6. in 7. razreda odigrali zaključno nogometno tekmovanje. V finale se je poleg ekipe Bistrice uvrstila še ekipa OŠ Turnišče in OŠ Odranci. Ob bučni podpori gledalcev je ekipa OŠ PV Bistrica odigrala prepričljivo in na koncu osvojila prvo mesto. Ekipa OŠ Turnišče je osvojila drugo in OŠ Odranci tretje mesto. Čestitke fantom in uspešno na področnem tekmovanju v Murski Soboti.

Alojz Krevh, učitelj športa

 

Rezultati zbiralne akcije starega papirja

ponedeljek3. april 2018

REZULTATI 2. ZBIRALNE AKCIJE STAREGA PAPIRJA – 26. marec 2018
Spoštovani starši in učenci,
z veseljem vam sporočamo, da smo zaključili našo drugo zbiralno akcijo starega papirja v tem šolskem letu. Akcija je bila uspešna, saj ste se vsi sodelujoči izkazali in zbrali 6 987 kg starega papirja.
Rezultate najboljših oddelkov si lahko ogledate v spodnji tabeli.
Prepričani smo, da bomo naslednje šolsko leto prav tako uspešno. Zato začnimo star papir zbirati že danes.

DOSEŽENO MESTO

RAZRED

KOLIČINA ZBRANEGA PAPIRJA

POVPREČJE NA UČENCA

1.

2.

980 kg

46,7 kg

2.

5.

972 kg

48,6 kg

3.

3.

935 kg

58,4 kg

4.

4.

798 kg

46,9 kg

5.

9.

687 kg

28,6 kg

6.

1.

679 kg

45,3 kg

7.

6.

502 kg

41,8 kg

8.

8.

297 kg

14,1 kg

9.

7.

237 kg

10,8 kg

 

 

Ustvarjalni in podjetni prvošolčki

torek13. marec 2018

1 2 3

V tednu pred veliko nočjo smo zaključili z našim zahtevnim projektom. Izdelali smo velikonočnega zajčka, ki kar naprej gloda nekaj trdega, da si obrusi zobke. Naš zajček je pohrustal vsa velikonočna jajčka, ki jih skriva v svojem trebuščku.

Zajček nestrpno čaka novega lastnika. S prisluženimi prispevki za naše izdelke bomo obogatili naš šolski sklad.

Zapisala učiteljica Melita Tompa Lebar

 

Zimski tabor 7. in 8. razreda

torek13. marec 2018

 

PONEDELJEK, 19. 3. 2018

1 2 3

4 5 6

Danes je bil zame prav poseben dan. Prvič v življenju sem se preizkusila, kako vešča sem na smučeh. Vstala sem ob pol šestih, saj tako ali tako nisem mogla zaspati, ker sem se bala, da bom kaj pozabila. Spakirala sem do konca in vse še enkrat preverila. Pome je prišel dedek, ker sta bila mama in ati v službi in nekdo me je moral peljati v šolo, saj s to prtljago ne bi prišla niti do sosedovih. V domu Gorenje, kjer bomo stanovali pet dni, so že ob prihodu bili učitelji zelo prijazni, a hkrati tudi zelo strogi. Lahko vam povem, da mi je smučanje šlo odlično. Res sem se zelo zabavala.

Nuša Hren, 8. razred

TOREK, 20. 3. 2018

1 2 3 4 5 6 7 8

Vstala sem ob 6.30 uri. Nato sem se oblekla in ob 7.30 uri odšla na zajtrk. Po zajtrku sem si oblekla smučarska oblačila in se odpravila na avtobus, ki nas je odpeljal na Roglo. Na smučišču smo najprej dobili markirke. Jaz sem v vijolični skupini, ki jo vodi učiteljica Snežka. Najprej smo se smučali po Uniorčku, po malici pa smo šli še na težjo progo Mašin žago. Po vrnitvi v dom smo opravili kosilo in imeli kratek počitek. Popoldne smo odšli na ogled Pohorske koče. Temelje koče je zgrajeno iz kamna, ostali del pa iz lesa. Ima šest prostorov in majhna okna. V preteklosti so se ljudje v Gorenju preživljali večinoma z gozdarstvom, nekaj malega pa tudi s sadjarstvom. Po ogledu koče smo se malo kepali, nato pa smo si odšli ogledat cerkev, ki je prav posebna, saj ima streho pokrito s kamenjem. Vas Gorenje je ime dobila zaradi hudega požara, ko je pogorela celotna vas. Nadmorska višina vasi je 750 metrov.

Tjaša Kustec, 7. razred

 

SREDA, 21. 3. 2018

1 2
Četrti dan sem se zjutraj zbudila ob 6.45. Zjutraj sem bila zelo lačna, zato sem se odpravila na zajtrk. Po zajtrku smo imeli čas, da se pripravimo na smučanje. Ob 8.30 smo se z avtobusom odpravili proti Rogli. Na vrhu nas je pričakal sonček.  Smučali smo vse do 11.00, ko je napočil čas za malico. Po prihodu nazaj v dom CŠOD smo imeli kosilo in krajši počitek. V popoldanskem času smo imeli delavnico , kjer smo se učili delati različne vozle. Po večerji je sledil čas za pisanje dnevnikov in nočni pohod z laternami. Bilo je čarobno.     

ZALA LUCIJA BALAŽIC, 7. RAZRED

ČETRTEK, 22. 3. 2018

12

3 4 5

Danes je prav poseben dan, saj sem se prvič spustil po večji strmini. Ena od prog na smučišču je Mašin žaga.  Sprva me je bilo zelo strah,  zato me je spremljal učitelj. Ugotovil sem, da sploh ni tako hudo in je bil strah povsem odveč. Peljali smo se tudi s sedežnico. Popoldan smo imeli lokostrelstvo in počitek, kjer smo se pripravili na večerni zaključek.  Doma sem imel pomisleke, da na tabor ne bi šel, ker sem se bal smučanja. Sedaj bi mi bilo žal, če ne bi šel.

ALJOŠA GJEREK, 8. RAZRED

 

Plavalni tečaj v prvem razredu

torek13. marec 2018

1 2 3 4

V tednu od 12. 3. 2018 do 15. 3. 2018 smo izvedli tridnevni plavalni tečaj za učence prvega razreda. Plavalni tečaj je potekal v Biotermah Mala Nedelja.
Učenci so v tem tednu imeli kosilo ob 11. uri, nato pa smo se z avtobusom odpravili proti Mali Nedelji. Z učenci smo prvi dan opravili preverjanje znanja plavanja in se razdelili v dve homogeni skupini. Eno skupino je vodila vzgojiteljica in učiteljica plavanja Lidija Vučko, drugo učitelj športne vzgoje Alojz Krevh.
Učenci so uživali v vodnih igrah in izvajali različne vaje za učenje pravilne tehnike plavanja. Zadnji dan smo opravili preverjanje in vsi učenci so uspešno napredovali za eno, dve ali celo tri ravni plavanja.

Alojz Krevh, učitelj športa

 

Prireditev ob dnevu žena

torek13. marec 2018

1 2 3

»V vsakem srcu je prostor za srečo.
Dobre želje združimo v zvezde,
srečo v sonce oblikujmo,
na prijateljstvo cvetove upanja nasujmo …«

Z učenci naše šole smo v soboto, 10. 3. 2018, v gasilskem domu na Srednji Bistrici, s kratkim kulturnim programom ženam, mamam, babicam popestrili praznovanje 8. marca. Z igro, deklamacijami, igranjem na instrumente in petjem so pričarali spomine in čustva ter ustvarili pozitivno vzdušje v dvorani. Učenci so bili navdušeni, saj so poželi bučen aplavz.

 

Zimski tabor 2018

sreda7. marec 2018

1 2 3 4 5

6 7 8 9 10

V najbolj mrzlem tednu v tem letu se je 30 mladih radovednežev naše šole udeležilo zimskega tabora. Tabor za učence od 1. do 4. razreda je trajal od 26. do 28. februarja 2018. Ostala dva dneva (1. in 2. marec) pa sta bila namenjena starejšim učencem.
V ponedeljek so učenci pekli palačinke in nato iz njih naredili kanelone. Razigrali in razmigali so se ob športnih igrah v šolski telovadnici.
V torek so učenci dobili priložnost za vpogled v svet robotike. Sestavljali so robotke iz lego kock in opazovali njihovo delovanje s podporo računalnika, saj smo izvedli delavnico Robopionirček s pomočjo izvajalcev Mali ustvarjalci.
Sreda je bila namenjena spodbujanju radovednosti in eksperimentiranju. Izvedli smo različne poskuse: lebdeča bucika, srebrno jajce, poskus z limono, oddajanje zvoka kozarcev …
Manjkala ni niti telovadba – učenci so poskrbeli za vzdrževanje kondicije in gibljivosti preko raznih gibalnih dejavnosti.
Učenci so imeli priložnost doživeti šolo na drugačen – zabaven način. Bilo je pestro, zanimivo in veselo.

1 2 3 4

V četrtek, 1. 3. 2018, so učenci od 5. do 8. razreda imeli priložnost doživeti hokej na drugačen način. Odpeljali smo se v Beltince, kjer so se učenci v ogrevanem šotoru preizkusili v inline hokeju (hokeju na rolerjih). Učenci so bili zelo spretni in sproščeni. Dejavnost smo zaključili z bovlingom v Murski Soboti. Petek, 2. 3. 2018, je bil namenjen ustvarjalnosti, saj nas je obiskal Santiago Martín iz Španije, ki je med drugim tudi avtor stripa Ljudožerci. Učenci so imeli priložnost, da so se tudi sami preizkusili v risanju stripov.

 

Varno v virtualno

petek 16. februar 2018

Svet informacijsko komunikacijskih tehnologij (računalniki, pametni telefoni, tablice ipd.) pomembno sooblikuje naš vsakdan in vsakdan naših otrok. Ob tem strokovnjaki opozarjajo, da so ravno otroci in mladostniki najbolj ranljivi uporabniki interneta, saj tehnično »obvladajo« računalnik in internet, toda zaradi svoje mladosti, neizkušenosti ali radovednosti, se lahko kaj hitro ujamejo v skrivne pasti interneta. Splet je za otroka velik, neznan prostor in zato je pomembno, da je nanj pripravljen.

1 2 3

V sklopu meseca Varne rabe interneta, ki ga organizirajo nevladne organizacije v Sloveniji pod okriljem Safe.si smo na šoli v četrtek, 15. 2. 2018, gostili dr. Renata Lukača, profesorja na Gimnaziji Murska Sobota in strokovnjak za informacijsko komunikacijsko tehnologijo. Dr. Lukač je povedal veliko zanimivega o rabi interneta in opozoril na številne pasti, ki prežijo na vse uporabnike. Veliko koristnih orodij, gradiv in nasvetov lahko najdete tudi na spletni strani organizacije Safe.si.

 

Likovno ustvarjanje v naravi

četrtek 15. februar 2018

1 2 3

5 6 4

Likovno ustvarjanje smo tokrat izvedli v naravi. Običajen kiparski material je zamenjal sneg, patino pa mu je navdihnila njegova belina. Likovna motiva Snežko in Snežka sta nastala izpod pridnih in ustvarjalnih prstov skupine deklet, ki obiskujejo izbirni predmet Likovno snovanje.


Otroški šolski parlament

četrtek 15. februar 2018

Letošnji šolski parlament poteka pod naslovom "Šolstvo in šolski sistem". V sklopu parlamenta so se na šoli odvijale številne aktivnosti. Nekaj utrinkov si lahko ogledate na tej povezavi (priponka .pdf).

 

Petra Ritonja, prof. RP in mentorica šolskega parlamenta

 

Snežna Bistrica

četrtek 15. februar 2018

1 2

4 5 6

 

Slovenski kulturni praznik

sreda 7. februar 2018

1 2

3 4 5

S pesmijo, igro in recitacijo smo v sredo, 7. februarja 2018, počastili slovenski kulturni praznik in se spomnili največjega slovenskega pesnika - Franceta Prešerna.

 

Športna obvestila

sreda 7. februar 2018

1 2

V četrtek, 18. 1. 2018, so naši nogometaši na OŠ Kajetana Koviča odigrali še finalni obračun v šolskem področnem nogometnem tekmovanju. V finalni tekmi so se pomerili z ekipo OŠ I Murska Sobota,  ki so jo premagali s 4 : 1, in tako zasedli prvo mesto v pomurski regiji. Tretje mesto si je priigrala ekipa z OŠ Križevci pri Ljutomeru, četrti so bili učenci OŠ Tišina. Prva tri mesta vodijo na četrtfinalno državno tekmovanje, kar je odličen uspeh za našo šolo.
Ekipa OŠ Prežihovega Voranca Bistrica bo tekmovala v skupini B, in sicer skupaj z OŠ Kozje, OŠ Franja Goloba Prevalje in OŠ Janka Padežnika Maribor. Želimo jim uspešno tekmovanje na državni ravni.

1 2 3

V soboto, 3. 2. 2018, se je v Mariboru odvijalo področno tekmovanje v judo. Tekmovali sta tudi dve učenki z naše šole, ki trenirata v Judo klubu Lendava. Tinaja Maučec iz 5. razreda je zasedla 2. mesto, Lea Luna Kardoš iz 3. razreda pa 3. mesto. Iskrene čestitke!

Alojz Krevh, učitelj športa

 

Zimski športni dan

torek 30. januar 2018

1 2 3

V torek, 30. 1. 2018, so učenci 6. in 9. razreda imeli zimski športni dan.  V sončnem vremenu so uživali na drsališču v Murski Soboti. V nadaljevanju smo se odpravili peš v trgovski center, kjer so učenci bovlali. Rdečih ličk in rahlo utrujeni so se zadovoljni vrnili k šoli.

Alojz Krevh, učitelj športa

 

Šolska športna tekmovanja starejših učencev 8. in 9. razreda - odbojka, rokomet, nogomet

sreda 20. december 2017

1

V mesecu decembru smo na šoli gostili ekipo odbojkaric z OŠ Miška Kranjca Velika Polana. Dekleta 8. in 9. razreda so pokazala veliko željo po igri, a kljub prizadevanju izgubila oba niza. V novem letu jih čaka povratna prijateljska tekma.
Učenci l. 2003 in mlajši so odigrali medobčinski turnir v rokometu. V OE Lendava so dosegli 1. mesto in se uvrstili na področno rokometno tekmovanje, ki je potekalo 19. 12. 2017 v Murski Soboti. Odigrali so dobro, na koncu je zmanjkalo malo sreče in znanja. Blaž Baligač je prejel pokal za najboljšega vratarja turnirja.
Rezultati:
OŠ PV Bistrica : OŠ Gornja Radgona 7:7
OŠ Bakovci : OŠ PV Bistrica 11:9
Na nogometnem medobčinskem tekmovanju območne enote Lendava so nogometaši naše šole prepričljivo premagali vse ekipe šol na medobčinski ravni. Premagali so OŠ FP Črenšovci, OŠ MK Velika Polana, OŠ Turnišče. Ker so zasedli prvo mesto v finalu, so se uvrstili na področno tekmovanje. Področno tekmovanje bo v ponedeljek, 15. 1. 2018, ob 11. uri na OŠ Kajetana Koviča Radenci. Tekmujejo v skupini B, kjer bodo nasproti stale ekipe Veržeja, Apač in Murske Sobote. Prvouvrščeni ekipi iz skupine se bosta pomerili v finalu področnega tekmovanja, ki bo 18. 1. 2018 v Radencih. Prve tri ekipe finala si bodo prislužile nastope na četrtfinalnem državnem tekmovanju v nogometu.
Čestitke vsem udeleženim učenkam in učencem.

Alojz Krevh, učitelj športa

 

Obisk Državnega zbora in Hiše Evropske unije v Ljubljani

sreda 20. december 2017

V sredo, 20. 12. 2017 smo z učenci 7. in 8. razreda obiskali Državni zbor RS, kjer sta nas sprejela poslanca Jožef Horvat in Ksenija Kramar Korenjak. Po ogledu znamenite freske v preddverju DZ-ja in Velike dvorane, kjer zasedajo poslanci, smo se pridružili poslancema v sejni sobi, kjer sta se najprej predstavila in govorila o svojem delu. V nadaljevanju smo izvedli interaktivno glasovanje z aplikacijo Socrative, kjer smo razmišljali o pomenu podjetnosti, mreženju, aktivnem državljanstvu in kompetencah, potrebnih za uspešno razvijanje lastnega poklica, službene poti oz. kariere. Izmenjava idej in mnenj je potekala z uporabo naših lastnih pametnih mobilnih telefonov. Poslanca sta ob naših odgovorih tudi sama podala svoje mnenje in bila navdušena nad uporabo sodobne tehnologije v namene pouka in drugih aktivnostih.

V popoldanskem delu strokovne ekskurzije smo obiskali Hišo Evropske unije, kjer so nam predstavili delovanje in institucije EU. Sledilo je zasedanje šolskega otroškega parlamenta obeh razredov, kjer smo s pomočjo aplikacije Mentimeter opravili glasovanje in diskusijo o ključnih temah letošnjega šolskega parlamenta. Ugotavljamo, da uporaba pametnih mobilnih naprav omogoča aktivno diskusijo vseh udeležencev, kritično vrednotenje obravnavanih tem in razvoj digitalnih kompetenc za izzive digitalne dobe. Ob koncu obiska smo se preizkusili še v interaktivnem kvizu poznavanja evropskih institucij in same Evropske unije. Nekaj utrinkov iz ekskurzije si lahko ogledate na tej povezavi.

 

Rezultati 1. zbiralne akcije starega papirja

ponedeljek 27. november 2017

Spoštovani starši in učenci,
z veseljem vam sporočamo, da smo zaključili našo prvo zbiralno akcijo starega papirja v tem šolskem letu. Akcija je bila uspešna, saj ste se vsi sodelujoči izkazali in zbrali 10 702 kg starega papirja.
Rezultate najboljših oddelkov si lahko ogledate v spodnji tabeli.
Prepričani smo, da bomo ob naslednji zbiralni akciji, ki bo marca 2018, še uspešnejši. Zato začnimo star papir zbirati že danes. Potrudimo se in bodimo še uspešnejši.

DOSEŽENO MESTO

RAZRED

KOLIČINA ZBRANEGA PAPIRJA

POVPREČJE NA UČENCA

1.

5.

1.850 kg

92,5 kg

2.

2.

1.689 kg

80,4 kg

3.

4.

1.477 kg

86,9 kg

4.

9.

1.408 kg

58,7 kg

5.

8.

1.012 kg

48,2 kg

6.

1.

976 kg

65,1 kg

7.

3.

917 kg

57,3 kg

8.

6.

699 kg

58,3 kg

9.

7.

674 kg

30,6 kg

 

 

Tehniški dan Ljudska glasbila, viže in plesi

ponedeljek 20. november 2017

1 2 3

4 5 6

V sklopu tehniškega dneva smo na šoli gostili slovenskega etnomuzikologa Tomaža Raucha, ki je učencem predstavil slovenska ljudska glasbila, ljudske plese in pesmi. V sklopu delavnice so učenci sami izdelali dva ljudska inštrumenta, vugaš in nunalco, na katera so tudi zaigrali in zapeli.

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

petek 17. november 2017

1 2 3

V petek, 17. novembra, smo na naši šoli, kot je to že tradicionalno, obeležili DAN SLOVENSKE HRANE. Učence je v šolski jedilnici počakal tradicionalni slovenski zajtrk, in sicer so zajtrkovali črn kruh z maslom in medom, jabolko in mleko. Učenci prve triade so imeli NARAVOSLOVNI DAN. Razvrščeni po razredih so poslušali predavanja z aktualnimi vsebinami O ČEBELAH, ZDRAVIH NAVADAH, ZDRAVEM NAČINU ŽIVLJENJA IN HIGIENI ZOB. S spretnimi rokami so si naredili tudi svečo iz čebeljega voska, ki so jo odnesli domov. Zmenili so se, da bodo v prihodnosti skrbeli za zdravje in se držali pregovora: »Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran.«

 

Dobrodelna prireditev

petek 17. november 2017

V petek, 17.11.2017 smo z učenkami Vokalne skupine nastopili na dobrodelni prireditvi z naslovom  Podarjamo glasbo, ples in nasmeh, v organizaciji Lions kluba Lendava, katere izkupiček prodanih vstopnic bo namenjen šolskim skladom sodelujočih šol. Predstavili smo se z pesmijo Lollipop, ameriške skupine Chordettes. Učenkam je vedno izziv in užitek nastopiti v imenitni Koncertni dvorani v Lendavi.
http://lendavainfo.com/foto-odprli-razstavo-likovnega-natecaja-plakat-miru-2017-za-tem-podarjali-glasbo-ples-in-nasmeh/

 

logo

ponedeljek - petek20.-24. november 2017

Dan splošnih knjižnic bo letos potekal v več kot 50 knjižnicah po Sloveniji v času od 20. do 24. 11. 2017. To je teden praznovanja knjige, branja in druženja v knjižnicah. V tem tednu je vpis v knjižnice brezplačen tako za otroke kot tudi za odrasle.
Dnevu slovenskih knjižnic se bo priključila tudi naša šola. Na šoli boste dobili vpisnice za vpis v Knjižnico Lendava in Vaško knjižnico na Srednji Bistrici.
Izpolnjene vpisnice lahko oddate v šolski knjižnici!
Praznovanju se bo priključila tudi naša šola, kaj se bo dogajalo na šoli pa si poglejte na spletni strani knjižnice.

Tudi naša šola se je priključila praznovanju dneva splošnih knjižnic. Na šoli smo vsi "tiho brali" in uživali ob branju.

Knjižničarka Elizabeta Petrovič

1 2 3 4

 

Tabor spretnih rok in nog

ponedeljek 6. november 2017

1 2 3

4 5 6

Učenci spretnih rok in nog so del počitniških dni preživeli na taboru, ki je bil organiziran v okviru projekta Popestrimo šolo in Zdrav življenjski slog. V četrtek, 2. 11. 2017, so si učenci prste razmigali na kuharski delavnici, kjer so pripravili slastne muffine, pico iz listnatega testa in čokoladne piškote. Kot se spodobi smo vse tudi pojedli in tako zadovoljili tudi naše brbončice. Ostale dele telesa so si učenci ogreli in razmigali pri zanimivih igrah z žogo. V petek, 3. 11. 2017, so učenci spletli izdelke iz volne, ki jih lahko uporabijo za ogrlice, podstavke in namizne prtičke. Tabor smo zaključili v športnem duhu, saj so učenci pri premagovanju ovir čez različne poligone izvajali gimnastične prvine.

Izvajalca tabora: Ksenija Horvat in Boris Rudaš

 

 

Ples za noč čarovnic

četrtek 26. oktober 2017

1 2 3 4

Učenci 9. razreda smo v četrtek, 26. 10. 2017 organizirali ples za noč čarovnic, kjer se je zabavalo, plesalo, igrale so se razne igre, izbirali pa smo tudi najboljše maske. V prvem delu so plesali mlajši učenci od 1. do 5. razreda, v nadaljevanju pa so prišli na ples učenci od 6. do 8. razreda. Videli smo veliko zanimivih mask, ki so nas navdale z navdušenjem in obenem grozo, kakor se pričakuje ob noči čarovnic.

 

Obisk vaške knjižnice

torek 24. oktober 2017

1 2 3 4

V torek, 24. 10. 2017, smo z učenci 3. razreda obiskali vaško knjižnico. Knjižničarka Lidija nam je na zanimiv način predstavila knjižnico in učenci so si knjige lahko tudi ogledali in jih prelistali. Ob koncu obiska smo si knjige tudi izposodili.
                                                                                             

knjižničarka Elizabeta Petrovič

 

Teden otroka

oktober 2017

Za nami je pester in zanimiv teden … TEDEN OTROKA. Letošnji  teden otroka je potekal pod skupno temo POVABIMO SONCE V ŠOLO pod okriljem ZPMS, ki odrasle opozarja na odgovornost za otrokov razvoj. Na naši šoli smo tudi tokrat pripravili razne zanimive dejavnosti. Nekatere so se izvajale že v septembru, med njimi obisk Pikinega festivala v Velenju.
V tednu otroka smo sprejeli naše prvošolce v šolsko skupnost, udeležili smo se medobčinskega krosa v Veliki Polani, kjer smo osvojili kar 16 medalj. Opravili smo orientacijski pohod po šolskem okolišu, izdelali tehniški izdelek, raziskovali gozd in hodili po Prešernovih stopinjah. Zadnji dan smo se posvetili druženju in igri z najljubšimi igračami ter prebiranju najljubših knjig ter obiskali Policijsko postajo v Lendavi.
Nekaj utrinkov prejšnjega tedna si lahko ogledate v galeriji na tej povezavi (priponka .pdf).

 

Šli smo "Po Prešernovih stopinjah"

četrtek 5. oktober 2017

1 2 3

4 5 6

V četrtek, 5. 10. 2017, smo se učenci 8. in 9. razreda odpravili na kulturni dan Po Prešernovih stopinjah. Najprej smo se odpravili v Ljubljano, kjer smo se sprehodili po starem mestnem jedru in si ogledali različne spomenike in zgradbe, ki so povezane s Prešernom. Drugi del smo preživeli v Kranju, kjer je Prešeren preživel svoje zadnje dni. Tam smo obiskali muzej in Prešernov gaj. Na koncu pa smo se odpravili še v Vrbo, kjer se je France Prešeren rodil. Tam smo se pogovorili o Prešernovem življenju in preverili, kaj vse o njem že vemo. Ekskurzija je bila zelo zanimiva in poučna, učenci pa smo se naučili veliko novega.

Nikita Petrović, učenka 8. razreda

 

Mednarodni mesec šolskih knjižnic

oktober 2017

1

POVEZOVANJE SKUPNOSTI IN KULTUR

Je letošnje geslo mednarodnega meseca praznovanja šolskih knjižnic. V slovenskem prostoru projekt že 10. leto organizira Sekcija za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije. Več o tem, kaj se bo dogajalo na šoli pa na spletni strani knjižnice.

Knjižničarka Elizabeta Petrovič

 

Tekmovanje Male sive celice

sreda 13. september 2017

1 2

V sredo, 13. 9. 2017, smo se Matic, Tjaša in Rok odpravili na tekmovanje Malih sivih celic v na OŠ Gornja Radgona. Spremljala nas je mentorica  učiteljica Marija Seršen. Na tekmovanju je sodelovalo 25 ekip. Najprej je potekalo pisno tekmovanje, po pregledu pisnih nalog pa tekmovanje prvih 8 ekip v živo. Prvo mesto je zasedla ekipa OŠ Križevci.
Naša ekipa se žal ni uvrstila na ustno tekmovanje, smo se pa veliko naučili  in pridobili nove izkušnje. Ob fotografiranju se nam je pridružil tudi voditelj  oddaje Male sive celice.

Zapisal Matic Donko, učenec 9. razreda

 

Prvi šolski dan v novem šolskem letu

torek 5. september 2017

1 2 3

4 5 6 7

Prvi koraki … prve besede … prva vožnja s kolesom … prvo šolsko leto … PRVOŠOLČKI. Tone Pavček pravi takole:
A male glave rastejo vneto, prerastejo z letom male rokave, male težave, male besede, male stezice … Nekoč je majhnega konec. In napoči veliko.

Šolski svet znova oživi vsako jesen. Novo svežino in toplino temu svetu so prinesli  prvošolčki, otroci, ki so prvič prestopili šolski prag. Iz varnega vrtčevskega ali domačega zavetja so se naenkrat znašli pred velikimi vrati šole.

Na zgornjih slikah lahko pogledate, zakaj je bil za naših 15 prvošolčkov prvi šolski dan prav poseben dan.

 

Obvestilo o aktivnostih projekta POŠ v šolskem letu 2017/18

torek 5. september 2017

Spoštovani starši,
v šolskem letu 2017/18 nadaljujemo z  dejavnostmi v okviru projekta »Popestrimo šolo 2016–2021«. Obvestilo najdete na tej povezavi (priponka .pdf), opis posamezne dejavnosti pa najdete na tej povezavi (priponka .pdf).
Prijazen pozdrav,

Ksenija Horvat, multiplikator POŠ

 

Utrinki iz poletnega tabora Popestrimo poletje

petek 1. september 2017

V mesecu avgustu smo v okviru projekta Popestrimo šolo organizirali tabor Popestrimo poletje. Udeležilo se ga je 29 mladih nadobudnežev naše šole, ki so del počitnic preživeli aktivno in ustvarjalno. Program tabora je bil zelo pester. Izdelovali smo nakit, igrali hokej, se urili v angleščini, pekli palačinke in pecivo, izdelovali vulkan ter ustvarjali iz gline. Z avtobusom smo se odpravili v Ljutomer in kot se spodobi za poletne mesece izvedli tudi vodne igre. Uživali smo… Nekaj foto utrinkov lahko najdete na tej povezavi (priponka .pdf).