Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
18.-20.4.2015: V Sekstenskih Dolomitih

Na italijanskem forumu so že dva tedna na vse pretege hvalili smučarske ture in snežne razmere v Sekstenskih Dolomitih in se nismo (Boštjan, Meta, Marko) več dali prositi. Na izhodiščih je snega sicer precej pobralo, a se je še vedno dalo prismučati do ceste. Sam ambient pa je z "neskončnimi" naostrenimi turni naravnost spektakularen. Zagotovo še pridemo, kajti nekaj tur je še ostalo zabeleženih. In še za ponavljalce: na "italijanski" strani poznajo samo italijanska imena gora, na južno tirolski strani pa samo nemška - vsi so "popolni" lokal patrioti...

Cima Bagni, 2983 m (Canalone Witzenmann)

Izhodišče cesta nad Bagni di Valgrande, do kamor je pač prevozna. Potem pa mimo Lunellija in na daleč mimo Bertija, kjer se usmerimo v levo krnico v smeri sveh izrazitih stolpov Popera. Na 2300 m se v levo odpre vstopni žleb, na 2600 m sledi prestop po prehodih desno v zgornji žleb. Vršnih 150 m je precej zračnih/izpostavljenih, pričakata tudi dve kratki in zelo strmi prečki. Smučati se da prav z vrha. Canalone Witzenmann, Z-, 40°, odseki 45°, zgoraj izpostavljeno, 650 m.

Bili smo hudo pozni, spodnji del je bil ves gnil, višje pa so bile razmere vedno boljše, tako da nismo nič več cincali z vstopom v žleb Witzenmann-Oppel. Še več, v žlebu smo se že navduševali nad super smuko, le čudne razmere na vrhu so nas malo prizemljile... Potem pa so bile smuške razmere zgoraj presenetljivo zelo dobre, v obeh žlebovih pa smo bili na koncu razočarani. Pod cm novega snega je bila trda plast, ki pa je bila odsekoma (preveč) požlejena.

Hochbrunner Schneid (Monte Popera, 3046 m)

Izhodišče je dolina Val Fiscalina, parkirišče na 1454 m. Po tekaški progi v zatrep in ob potoku po zgornji dolini Val Fiscalina Alta do vznožja izrazitega Hohe Leist. Usmerimo se levo (na zemljevidih Tabacco je označeno desno, kar pa močno odsvetujemo), kjer se nam višje v levo prikaže izpostavljen prehod preko zapore. Zatem po krnici, ki se obrača v levo, do zatrepa in po ozkem prehodu na desni strani na izpostavljena vršna pobočja. Smučarska ocena je nekje za T, dva odseka okoli 40° (spodaj 100 m, zgoraj 200 m).

Eden najlepših zahtevnih turnih smukov oziroma bolje zapisano lažjih alpinističnih spustov. Tereni za smučanje so primerno razgibani in široki, okolje spektakularno, velik minus je žal smuka ob potoku zgornje doline Fiscalina, kjer se je v nedeljo ravno še dalo s smučmi stlačiti do doline. Sicer smo večinoma uživali v veselcu, tekaška proga pa ima za konec idealen naklon za počitek.

Marmolada, Punta Penia

Skok v Dolomite na kratko turo (s pomočjo goljufije seveda), kjer je bilo snega v izobilju od vrha do avta. Glede na lani je bila severna stena slabše zalita, a se je našla lepa izbira smučarske linije z zelo dobrimi razmerami.