KEMIJSKA SESTAVA JEDILNIH MAŠČOB

 

Olja in masti (s skupnim imenom maščobe) so mešanica različnih gliceridov maščobnih kislin in drugih sestavin ter spadajo v skupino naravnih snovi, ki jih imenujemo lipidi.

 

Kemijska sestava maščob je precej raznolika, pa vendar imajo mnogo skupnih lastnosti.

1. Vse maščobe s segrevanjem pretvorimo v tekočo fazo, ki je vedno lažja od vode.

2. Maščobe se pri segrevanju ne pretvorijo v hlape - niso hlapne, pri višji temperaturi se vnamejo

    in  zgorijo.

3. Z vodo tvorijo emulzijo, ki postane ob dodatku emulgatorja stabilna.

4. Maščobe so topne v nepolarnih organskih topilih.

 

                          

 

 

 

Maščobe so estri glicerola in višjih maščobnih kislin. Sestavljeni so iz enega mola glicerola in maksimalno treh molov maščobnih kislin.

 

 

Maščobe so mešanice gliceridov. Tako govorimo o oljčnem olju, kokosovi masti, maslu, svinjski masti, s tem pa je označena bolj ali manj zapleteno sestavljena mešanica glicerinskih estrov različnih maščobnih kislin.

Po stopnji zaestrenja poznamo monoacilglicerole, diacilglicerole ali triacilglicerole.

 

Nomenklatura:

Glicerol, ki se veže s tremi moli stearinske kisline   ?  gliceril tristearat

Glicerol, ki se veže s tremi moli oleinske kisline  ?  gliceril trioleat

 

Najpomembnejše sestavine olja ali masti so:

 

           

           1. maščobne kisline,

2. glicerol,

3. fosfatidi,

4. vitamini topni v masteh,

5. lipokromi,

6. naravni antioksidanti,

7. steroli,

8. ostale komponente maščob.