|
|
KEMIJSKA SESTAVA JEDILNIH MAŠČOB Fosfatidi Po
kemijski sestavi so estri glicerola z dvema maščobnima kislinama ter fosforno
kislino, na katero je vezana organska baza - npr. holin, inozitol, etanolamin,
kefalin. H2 C – O –
CO – R1 | R2
– CO – O – CH | HC2 – O – PO – O – C2HCH2N(CH3)3
|
O -
fosfatidil - holin (lecitin) Fosfatidi
so dobri emulgatorji - imajo hidrofilni
in hidrofobni del. Hidrofilni
del privlači vodo, hidrofobni pa maščobo - tako se vzpostavi ravnotežje med
obema fazama. hidrofobni del hidrofilni
del
maščobna faza vodna faza Vsebnost
fosfatidov v rastlinskih oljih se
giblje od 0,1 do 3,5 % . Veliko ga vsebuje sojino olje (3 %). Ker so
dobri emulgatorji, se uporabljajo v živilski industriji za proizvodnjo
margarine, čokolade. |