|
|
|
KEMIJSKA SESTAVA JEDILNIH MAŠČOB
Fosfatidi Lecitin dobijo tako, da olju
dodajo citronsko ali fosforno kislino. Sledi mešanje, ki ga izvajajo tako
dolgo, da snovi nabreknejo. Oljno in vodno fazo ločijo z usedanjem ali s centrifugalnimi
separatorji. Če uporabijo centrifugalne separatorje ima vodna faza (npr. v sojinem
olju) naslednjo sestavo: - 35 do 50 % vode, - 15 % olja, - 35 do 50 % lecitina. Tako dobljen proizvod še posušijo
in standardizirajo z dodatkom olja na določeno količino lecitina. Lecitin
prodajajo tudi v obliki zrnc, granulata, kot jed, ki jo pomešamo z jogurtom ali
sadnimi sokovi. Uporabljajo ga predvsem za boljšo prebavo, za izboljšanje telesnih in duševnih zmogljivosti, pri težavah s koncentracijo, pri stresnih stanjih in tudi za izboljšanje maščobne presnove, to je za hujšanje.
Lecitin v obliki granulata (levo) in pastil (desno). |