KEMIJSKA SESTAVA JEDILNIH MAŠČOB

 

Fosfatidi

 

Lecitin dobijo tako, da olju dodajo citronsko ali fosforno kislino. Sledi mešanje, ki ga izvajajo tako dolgo, da snovi nabreknejo. Oljno in vodno fazo ločijo z usedanjem ali s centrifugalnimi separatorji. Če uporabijo centrifugalne separatorje ima vodna faza (npr. v sojinem olju) naslednjo sestavo:

       - 35 do 50 % vode,

       - 15 % olja,

       - 35 do 50 % lecitina.

Tako dobljen proizvod še posušijo in standardizirajo z dodatkom olja na določeno količino lecitina.

 

Lecitin prodajajo tudi v obliki zrnc, granulata, kot jed, ki jo pomešamo z jogurtom ali sadnimi sokovi.

Uporabljajo ga predvsem za boljšo prebavo, za izboljšanje telesnih in duševnih zmogljivosti, pri težavah s koncentracijo, pri stresnih stanjih in tudi za izboljšanje maščobne presnove, to je za hujšanje.

 

 

                  Lecitin v obliki granulata (levo) in pastil (desno).