KEMIJSKA SESTAVA JEDILNIH MAŠČOB

 

Steroli

Po kemični sestavi so visokomolekularni ciklični alkoholi. Nahajajo se v prosti obliki ali so zaestreni z maščobnimi kislinami. Najbolj znana spojina je holesterol.

              Rastlinska olja vsebujejo fitosterole, pogosta sta b-sitosterol in stigmasterol.

 

 

Holesterol (gr. holos = žolč)

              C27H45OH

 

 

                     

 

 

             Je brezbarvna kristalinična snov brez vonja, na otip deluje mastno, v vodi se slabo topi, topi pa se v

             etanolu, dietil etru in benzenu. Tvori se v jetrih, nahaja se v možganih, živčevju in  v celičnih membranah.

             Izloča pa se skozi kožo v obliki estra, ki kožo ščiti. Sodeluje v sintezi žolčnih kislin, vitamina D in spolnih hormonov.

 

Pri zdravem organizmu je količina zaužitega holesterola v ravnotežju s tistim, ki ga telo razkraja in izloča.

Zaradi različnih vzrokov (preobilna in premastna hrana, premajhna fizična aktivnost, kajenje) pa se količina holesterola v krvi

poveča in holesterol se začne odlagati na notranjih stenah žil. Pojavi se arterioskleroza.

Posledica te bolezni je lahko srčna kap, možganska kap ali kakšno drugo obolenje ožilja.

 

 

      

       (Farazin, 1995)7

 

 

Za človeški organizem je nevaren tisti holesterol, ki se veže na beljakovine z nizko gostoto

(LDL - low density lipoproteins - lipoproteini nizke gostote). LDL prenaša holesterol iz krvnega obtoka v tkiva.

Organizem pa vsebuje tudi zaščitni holesterol (HDL - high density lipoprotein - lipoproteini visoke gostote), ki pospešuje izločanje holesterola iz organizma.

Z zdravim načinom življenja v organizmu zmanjšamo količino LDL in povečujemo količino HDL.

 

Rastlinska olja ne vsebujejo holesterola, nahaja se le v maščobah živalskega izvora.