|
|
KEMIJSKA SESTAVA JEDILNIH MAŠČOB Ostale komponente maščob
Olja
vsebujejo še veliko različnih komponent, omenjamo le najpomembnejše. Voski So v
naravnih masteh manj pomembni lipidi. Voski so estri visokomolekularnih alkoholov z
eno hidroksilno skupino in višjimi maščobnimi kislinami. Nekatera
olja, npr. sončnično, arašidno, laneno olje, olje koruznih kalčkov, jih
vsebujejo več, druga manj. Pri
višjih temperaturah so voski v olju raztopljeni, če pa olje ohladimo pod 30o
C, se izločijo in oborijo, olje pomotni. Iz olja jih odstranjujejo z
rafinacijo.
Olje z izločenimi voski in fosfatidi. Komponente arome masti Te
snovi dajejo maščobam značilno aromo. Niso še dovolj raziskane. Nekateri menijo, da so za aromo
masti odgovorne hlapne maščobne kisline in polinenasičene maščobne
kisline, drugi aromo pripisujejo nesaponificirajočim spojinam in kislinskim
radikalom v gliceridih. Težke kovine
Baker,
železo in mangan so prisotni v majhnih količinah, lahko so močni katalizatorji
oksidacije in reverzije arome masti. |