Grb

AVSTRALIJA

Naslovna stran


Statistični podatki
Zgodovina
Najredkeje poseljena celina 
Majhna raznolikost površja 
Velika raznolikost podnebja in vodovja
Rastlinstvo
Edinstveno živalstvo:

-        Kenguru

-        Koala

-        Kljunaš

-        Emu

-        Vombat

-        Tasmanski vrag

Kmetijstvo
Upravna delitev Avstralije:

-        Novi Južni Wales

-        Južna Avstralija

-        Viktorija

-        Queensland

-        Tasmanija

-        Zahodna Avstralija

-        Severni Teritorij

Glavno in največje mesto: Canberra in Sydney
Gospodarsko zelo razvita država
Veliki koralni graben

TASMANSKI VRAG - TASMANIAN DEVIL

 

 

TasdevilTasmanski vragi (znanstveno ime Sarcophilus harrisii) spadajo v podrazred vrečarjev in so avstralski endemiti, danes pa živijo le še na Tasmaniji. 60165815Vragi dosežejo velikost majhnega psa, vendar so čokati in mišičasti, samci večinoma tehtajo okrog 9 do 12 kilogramov. So največji mesojedi vrečarji in lahko ulovijo plen do velikosti majhnega kenguruja, vendar se bolj pogosto hranijo z mrhovino, najpogosteje z živalmi, ubitimi na cestah.
Tasmanski vragi so dobili ime zaradi glasnega vreščanja, ki ga oddajajo med borbami za hrano, po značilni črni barvi dlake in po značilni napadalni pozi, v kateri so jasno vidni njegovi čekani.
Na kopenski Avstraliji so izumrli pred približno 600 leti, njihovo izumrtje pripisujejo predvsem prihodu dingov. Na Tasmaniji so preživeli, saj tam dingov ni, kljub temu pa so ogroženi. Največjo nevarnost zanje predstavlja obrazni tumor, ki lahko prizadene 20-50% celotne populacije. Avstralska vlada je zato ustvarila dve »varovalni« populaciji na izoliranih otokih, s pomočjo katerih bi ob morebitnem izumrtju tasmanskih vragov v naravi lahko vrsto čez nekaj let ponovno predstavila v divjino.

Tasmanski vrag je največji mesojedi vrečar v Avstraliji. Je nočna in plaha žival, ki rada živi sama. So zelo glasni, še posebej kadar ščitijo ali se borijo za plen. Spuščajo vrsto zvokov, od lajanja, renčanja do kričanja. Živijo približno osem let. So črne barve z belo liso na prsih, velikosti terierja (vrsta psa) in tehtajo 6-8 kilogramov. Imajo 18-24 centimetrov dolg rep in zelo močno glavo s široko čeljustjo ter ostre zobe in zašiljena ušesa. Temna barva jim omogoča neopaženo premikanje ponoči, v času, ko se hranijo. Po naravi niso agresivni, razen kadar gre za hrano. Takrat so do svojega plena tako zaščitniški, da ubijejo tudi drug drugega. Tako v naravi pogosto vidimo tasmanskega vraga, ki ima brazgotine ali mu manjka dlaka. Radi jedo mrhovino, njihove močne čeljusti pa jim pomagajo zdrobiti kosti, da lahko pogoltnejo kar celo okostje, meso in krzno. Lahko si ubijejo tudi svoj plen, kot so na primer kače, kuščarji, ptice, majhno jagnje.Tasmanski vrag mora piti vodo. Najdemo jih samo v Tasmaniji kjer živijo v obalnem grmovju in evkaliptusovih gozdovih, ter v bližini človeške naselitve. Podnevi spijo v manjših jamah, starih vombatovih brlogih, votlih hlodih… Včasih so živeli povsod po Avstraliji. Vzrok za upadanje njihovega števila je bil dingo, ki se prehranjuje podobno. V Tasmaniji so preživeli, ker dingo do tja ni prišel. Dolgo časa je njihovo število tudi v Tasmaniji upadalo, saj sta jih lovila človek ter tasmanski tiger. Zdaj ko je tasmanski tiger izumrl in jih je vlada zaščitila, pa njihovo število zopet narašča.

1238452712_sRisani junak Taz

Tasmanski vrag je znan tudi kot risani junak Taz iz risanih serij Looney Toons. Taz je vedno lačen in zato največkrat nastopa z Bugs Bunnyjem, ker ga hoče pojesti (kot ga vsi hočejo), ampak se Bugs Bunny vedno imaže in Taza pretenta.

 

taz

Ljubo doma kdor ga ima


800pxTasmanian_Devil_Facial_Tumour_Disease_1

Slika 1: Tasmanski vrag s tumorjem

VIRI:

·        http://sl.wikipedia.org/wiki/Tasmanski_vrag

·        http://www.gimvic.org/projekti/timko/avstralija/kana/tasmanski%20vrag.html