Grb

AVSTRALIJA

Naslovna stran


Statistični podatki
Zgodovina
Najredkeje poseljena celina 
Majhna raznolikost površja 
Velika raznolikost podnebja in vodovja
Rastlinstvo
Edinstveno živalstvo:

-        Kenguru

-        Koala

-        Kljunaš

-        Emu

-        Vombat

-        Tasmanski vrag

Kmetijstvo
Upravna delitev Avstralije:

-        Novi Južni Wales

-        Južna Avstralija

-        Viktorija

-        Queensland

-        Tasmanija

-        Zahodna Avstralija

-        Severni Teritorij

Glavno in največje mesto: Canberra in Sydney
Gospodarsko zelo razvita država
Veliki koralni graben

SYDNEY

 

Sydney je glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije. Ustanovljeno je bilo leta 1788. Skupaj z okolico število http://www.richard-seaman.com/Travel/Australia/Sydney/Harbour/SydneyHarbourBridge.jpgmestnega prebivalstva presega 4 milijone, v mestnem jedru pa živi okrog 170.000 ljudi.

 

Mesto je pomembna turistična točka. Številni ga štejejo med najlepša in življenju najprijaznejša svetovna mesta. Ima zanimivo pristanišče, lepo obalo, toplo in prijetno podnebje in svetovljansko kulturo. Svojo pomembnost je mesto še dodatno utrdilo leta 2000, ko so v njem potekale poletne olimpijske igre.

 

V okolici današnjega mesta so se že pred prihodom Evropejcev naseljevali avstralski domorodci, Aboridžini. Nedaleč severno od mesta je leta 1770 pristal kapitan James Cook, odkritelj Avstralije. Ta kraj, zaliv Botany, je dandanes eno predmestij Sydneyja. Zgodovina mesta se začne leta 1788, ko je Arthur Phillip po nalogu britanske vlade ustanovil kaznjensko kolonijo za angleške in irske kaznjence.

Največja znamenitost mesta je verjetno Sydneyjska operna hiša (Sydney Opera House), ena najslavnejših zgradb 20. stoletja. Odprta je bila leta 1973 in leži v sydneyskem pristanišču, čez katerega teče tudi znameniti Sydneyjski pristaniški most (Sydney Harbour Bridge). Znana je tudi plaža Bondi.

 

 

 

SYDNEYJSKA OPERNA HIŠA

http://www.travelsinparadise.com/australia/sydney/pictures/sydney-opera-house-06.jpgSydneyjska operna hiša se nahaja v Sydneyju, zvezni državi Novi Južni Wales (New South Wales) v Avstraliji in je ena izmed najlepših in najznamenitejših zgradb iz 20. stoletja. Postavljena je na Bennelong Point v Sydneyjskem pristanišču. Južno od opere se nahaja kraljevi botanični vrt. Poleg je tudi veliki Sydney Harbour Bridge ali Sydneyski pristaniški most. Sydneyska operna hiša je ikona Avstalije. Na tisoče turistov, ki jih opera malo ali pa sploh ne zanima, si vsaki teden ogleda to znamenito zgradbo v Avstraliji.

 

http://clarkvision.com/articles/night.and.low.light.photography/sydney.opera.house.c04.05.2005.JZ3F8871-b-700.jpgSydneyska operna hiša ima okoli 1000 sob, vključno s petimi gledališči, petimi vadbenimi studii, dvema glavnima dvoranama, štirimi restavracijami, šestimi bari in mnogimi trgovinami s spominki. Streha operne hišje je zgrajena iz 1.056.000 loščenimi belimi granitnimi ploščicami, ki so jih uvozili iz Švedske. Čeprav imajo ploščice lastnost, da se same čistijo, jih je potrebno pogosto vzdrževati in menjavati. Notranja oprema je sestavljena iz rožnatega granita, ki so ga kopali v Tarani (NSW), in lesa, ki so ga pa dobavili z severa NSW. Pet gledališč skupaj sestavlja koncertno dvorano s 2.679 sedeži, operno gledališče ima 1.547 sedežev, dramsko gledališče 544 sedežev, Playhouse ima 398 sedežev in studijsko gledališče ima 364 sedežev. V najmanjši zgradbi se nahaja Bennelogova restavracija.

Leta 1955 je bil na tekmovanju med 233 udeleženci izbran danski arhitekt Jorn Utzon. Leta 1957 je tudi prispel v Sydney in tudi pomagal nadzorovati projekt. Opero je zgradilo podjetje Hornlbrook Pty Ltd.

 

 

CANBERRA

 

http://svc111.bri11l.webmetrix.com.au/nsw-act-bandb/gallery/images/canberra.jpg Canberra je glavno mesto Avstralije. Z namenom funkcije glavnega mesta je bilo zgrajeno po sporu med gospodarsko najmočnejšima krajema (Melbourne ali Sydney), katera sta želela status glavnega mesta. Odločili so se za zgraditev novega mesta, ki leži dve uri oddaljen od Sydneyja v smeri proti Melbournu. V Canberri je večina ambasad in novi parlament. Pogosto ljudje Sydney zamenjujejo za glavno mesto države zaradi statusa metropole ter kulturne vrednosti.

 

 

 

 

 

 

VIRI:

·         http://sl.wikipedia.org/wiki/Canberra

·         http://sl.wikipedia.org/wiki/Sydney

·         http://clarkvision.com/articles/night.and.low.light.photography/sydney.opera.house.c04.05.2005.JZ3F8871-b-700.jpg

·         http://upload.17u.com/uploadfile/2008/04/08/6/2008040816360986292.jpg

·         http://www.richard-seaman.com/Travel/Australia/Sydney/Harbour/SydneyHarbourBridge.jpg