Grb

AVSTRALIJA

Naslovna stran


Statistični podatki
Zgodovina
Najredkeje poseljena celina 
Majhna raznolikost površja 
Velika raznolikost podnebja in vodovja
Rastlinstvo
Edinstveno živalstvo:

-        Kenguru

-        Koala

-        Kljunaš

-        Emu

-        Vombat

-        Tasmanski vrag

Kmetijstvo
Upravna delitev Avstralije:

-        Novi Južni Wales

-        Južna Avstralija

-        Viktorija

-        Queensland

-        Tasmanija

-        Zahodna Avstralija

-        Severni Teritorij

Glavno in največje mesto: Canberra in Sydney
Gospodarsko zelo razvita država
Veliki koralni graben

KENGURU

 

Znanstvena klasifikacija

Kraljestvo:

Animalia

Deblo:

Chordata

Razred:

Mammalia

Podrazred:

Marsupialia

Red:

Diprotodontia

Podred:

Macropodiformes

Družina:

Macropodidae

Rod:

Macropus

 

rdeci_veliki_kenguruKenguruji živijo na prostem samo v Avstraliji. So rastlinojedi, imajo močne zadnje noge, ki jim omogočajo hitre in dolge skoke pri katerih uporabljajo rep kot krmilo in sredstvo za ravnotežje. Premagujejo lahko tudi velike razdalje in dosežejo hitrost do 60 km/h. Njihovi skoki so dolgi do 12 m in visoki okoli 3 m. V naravi živijo kenguruji od 4-8 let, v živalskih vrtovih pa dočakajo tudi 17-19 let.

Kenguruji spadajo med posebno vrsto sesalcev imenovano vrečarji. V nasprotju z večino sesalcev, pri katerih se zarodek razvija in hrani v materinem telesu, se mladiči vrečarjev skotijo že zelo zgodaj in najdejo zavetje v materini kožni vreči na spodnjem delu trebuha, kjer se pritrdijo na eno od mlečnih bradavic in se tam hranijo preostali čas razvoja. Takšno prehranjevanje zarodka je nastalo kot prilagoditev živali na sušno obdobje, ki lahko v Avstraliji traja tudi vrsto let.  če kenguru po rojstvu nima dovolj mleka enostavno umre.

Kenguru naj bi dobil ime na prav poseben način in sicer, ko so evropski raziskovalci prvič videli te čudne poskakujoče živali, so vprašali avstralskega domorodca, kako se te živali imenujejo. Odgovoril jim je: "Kangaroo," kar v njihovem jeziku pomeni ne razumem, saj ni razumel vprašanja. Evropski raziskovalci so menili, da je to ime živali.