Grb

AVSTRALIJA

Naslovna stran


Statistični podatki
Zgodovina
Najredkeje poseljena celina 
Majhna raznolikost površja 
Velika raznolikost podnebja in vodovja
Rastlinstvo
Edinstveno živalstvo:

-        Kenguru

-        Koala

-        Kljunaš

-        Emu

-        Vombat

-        Tasmanski vrag

Kmetijstvo
Upravna delitev Avstralije:

-        Novi Južni Wales

-        Južna Avstralija

-        Viktorija

-        Queensland

-        Tasmanija

-        Zahodna Avstralija

-        Severni Teritorij

Glavno in največje mesto: Canberra in Sydney
Gospodarsko zelo razvita država
Veliki koralni graben

KMETIJSTVO

p9

Avstralsko kmetijstvo pridela večino osnovnih živil, s katerimi lahko zadovolji potrebe domačega prebivalstva, polega tega pa je pomemben izvoznik volne, pšenice, govejega mesa, sladkorja in konzerviranih živil. Kljub neprijaznemu svetu uporabljajo za kmetijstvo kar 65% vse površine, vendar je od tega primernih za poljedelstvo le 5%. Ovce in govedo kraljujeta na velikih pol puščavskih planjavah, na vlažnih obalnih pasovih in namakanih območjih pridelujejo pšenico in sadje ter se ukvarjajo s mlekarstvom.

 

Avstralija je največja pridelovalka in izvoznica volne, ter vodilna dobaviteljica govejega mesa. Med ovcami je zagotovo najbolj znana merino ovca, ki daje posebno fino volno. Veliki pašniki, ki pogosto obsegajo stotine kvadratnih kilometrov, so predvsem v Veliki arteški kotlini, ki pokriva velike dele Queenslanda, Novega Južnega Walesa in južne Avstralije. Voda, ki jo načrpajo skozi izvrtane luknje, je sicer večinoma topla in slana, vendar kljub temu primerna za živino.

 

Največje živinorejske farme so na planotah Queenslanda in v Severnem teritoriju. Prostrana kmetija z zvenečim imenom Victoria-Rivers-Downs-Farm v Severnem teritoriju je ena največjih. Rockhampton je glavno središče trgovine z mesom in živino.

 

Pridelovanje pšenice in mešane kmetije

 Najpomembnejše kmetijske površine, na katerih pridelujejo pšenico, so v Novem Južnem Walesu in Zahodni Avstraliji. Riverina, pokrajina med rekama Nurray in Lachlan, je osrčje pridelovanja v Novem Južnem Walesu, veliki pšenični pas Zahodne Avstralije pa se razteza vzhodno od Pertha. Pomembni območji, na katerih gojijo pšenico, sta še dolina reke Darling v Queenslandu in Wimmera v državi Viktorija.

 

V obalnih območjih Viktorije, Novega Južnega Walesa in Queenslanda je središče mlekarstva. Sadje pridelujejo v vseh državah Avstralije, v Riverini in pokrajini Sunraysia ob reki Murray v Viktoriji pa raste južno sadje in grozdje. Obala Queenslanda slovi po tropskem sadju, kot so ananas, pasijonke in banane. Avstralija je tudi pomembna proizvajalka in izvoznica sladkorja. Veliki nasadi sladkorja so v obalnih območjih Queenslanda in na severu Novega Južnega Walesa. Različne vrste zelenjave gojijo v glavnem ob obali, zlasti v Viktoriji in na Tasmaniji. Riž in bombaž pridelujejo v nekaterih severnih državah.

Vinogradništvo je postalo pomembna gospodarska panoga šele pred razmeroma kratkem asom. Zaradi svojega toplega in sončnega podnebja sta postali glavni središči avstralske vinske proizvodnje dolina Barossa (Barossa Valley) severno od mesta Adelaide in okolica reke Hunter.

 

Ribištvo in gozdarstvo

 Ulov rib in drugih morskih sadežev v morskih vodah, ki obdajajo Avstralijo, je razmeroma skromen, a raznolik:

veliki morski raki, rakci, ostrige, jastogi in tune.

 

Poleg domače porabe, jih izvažajo tudi na Japonsko, Kitajsko in v druge azijske države. V severnem delu Zahodne Avstralije je tudi majhna industrija gojenih biserov.

 

Les prihaja v glavnem iz Velikega razvodnega gorovja. Najpomembnejša vira za pridobivanje lesa sta evkaliptovo drevo ter pinija.

 

Z najsodobnejšimi stroji opremljeno kmetijstvo, ribištvo in gozdarstvo zaposluje le približno 7% delovne sile.

Nove, sodobnejše možnosti za namakanje neko suhih območij nenehno spreminjajo podobo avstralskega kmetijstva. Zgradili so jezove, da bi z njimi prestregli poletne monsunske padavine in tako omogočili gojenje riža in bombaža v dotlej neizrabljenih puščavskih območjih.