Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
15.10.2005: Zadnje Lastavice

Pred tedni sva že neuspešno poskušala na Zadnje Lastavice in sva šla pogledat, če so že kaj manj strme. Iz pestre ponudbe 'lahkih' smeri (Mihelič, Buscaini) sva tokrat izbrala Kamin Y (II, III) v srednjem vrhu Zadnjih Lastavic (špice bova pisala kar z Mala, Srednja in Visoka Lastavica) in zatem računala s prečenjem vrhov ter priporočenim (Mihelič) sestopom z Male Lastavice na Žabniško škrbino.

Sama smer Y ni posebno zahtevna, skala je večinoma odlična, le prestop na vrhu desnega Y v levi krak je precej zračen, malček dvoumen in na začetku tudi presneto podrt (III), tako da je na pomoč priskočila vrv.

Z vrha Srednje Lastavice sva hotela kar direktno na Visoko, a sva po daljšem štrikanju s spustom v smeri Zoba (Dente della Vergine) pravočasno odnehala in šla lepo po normalki. Ta pelje od škrbine nad Malo proti gredini na JV strani Srednje in levo ob grebenu na Visoko Lastavico (mesta dobre II). A naju je presenetil že uvodni prehod po laštici na gredino, ki nama ni nič dišala. Zato sva se vzpela malo nazaj in se na gredino spustila po vrvi. Na koncu le te se odpre lahak prestop v žleb in po njem sva splezala na škrbino med Srednjo in Visoko Lastavico in nadaljevala levo po prehodih proti najvišji špici Zadnjih Lastavic. Nekajkrat sva prezgodaj naskočila 'vrh', ki se kar ni hotel prikazati, saj je za vsako špico zrasla še višja, ki praviloma po grebenu ni bila dostopna...

Nazaj grede sva popravljala (enkrat tudi na težje) smer pristopa, vmes z rušja pobrala puščen prusik in gledala, kako bova s škrbine skočila na Malo Lastavico. Na levi strani se je odprl prehod (III) in višje sva levo-desno po odlični skali lahkotno zlezla na vrh. Sestopila sva po žlebu, ki vodi direktno proti Žabniški škrbini. Nekaj časa je šlo lahko, zatem sva se trikrat spustila po vrvi in po zračni dvojki zlezla na trave nad škrbino. Mihelič več kot enega spusta ne omeni in zapiše, da gre tudi brez vrvi. A zraka je tam ogromno, za nezanesljivo skalo pa odločno preveč (mesta III). Nasploh je zraka na slikovitih Zadnjih Lastavicah več kot dovolj ;)