Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
23.4.2005: Za Kopico (čez Zelnarice)

Z Zelnaric še nisva smučala, a sva pozimi gori že bila in to s kamnom v roki in srečo v nahrbtniku. Tokrat naju je poleg kratkega peš dostopa premamila radovednost, da končno resno premeriva, če je Mala Zelnarica (2310m) v resnici višja od Velike (2320m), kot pravijo karte TTN (MZ: 2321m, VZ: 2320m) in stare planinske čenče.

Iz krnice Za Kopico sva pociljala nekam 'napribližno' in greben dosegla tik južno pod vrhom MZ. Na vrhu sva 'oštro' premerila v smeri VZ in s pomočjo podobnih trikotnikov, Pihavca in Šplevte, ki sta se odkrivala tik levo za njim, ocenila, da je MZ res višja od VZ (če bi držale 'uradne' višine, bi moral biti vrh VZ na sliki celo za drobec višji od Pihavca - v resnici je na sliki po višini bližji Šplevti, torej dejansko malenkost nižji od MZ). Takšnih 'biserov', ko so nekatere pravilne višine na TTN skrivnostno zamenjale napačne na PZS kartah, je še nekaj in sva jih 'odkrila' čisto slučajno. Bo potrebno malce pošariti in pospraviti po spisku...

Smuka z VZ ni bila ravno užitek, sneg je oviral vijuganje, smuči so slabo tekle, ampak dvema 'komadoma' je pa kar šlo. Takoj sem se ustavil, iz nahrbtnika vzel mažo, snel smuči in - in z njih potegnil pse ;)