Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
19.9.2004: Čez Skutnike na greben Pelcev

V mislih sva imela iskanje prehoda s Pelcev v Klonice in pristop na Kucer v Klonicah, 2161m.

Zadnja Trenta, prečna pot proti Bavškemu Grintavcu, Vršac in po ostrem grebenu Skutnikov na Veliki Pelc. Ta izjemno slikovit pristop na greben Pelcev sva našla lani in se nama je tako dopadel, da sva ga morala ponoviti. Nekoliko naju je presenetil svež odlom na enem izmed rogljev v škrbini med Vršacem in Skutniki. Najtežje mesto grebena (ocenila sva ga s III+: kratek, a izjemno zračen raz) je bilo glede na vse, kar sva plezala letos, celo malce podcenjeno.

Z Velikega Pelca sva se spustila naravnost navzdol (na drugo stran) proti Klonicam in se kmalu znašla v labirintu nad prepadno stopnjo. Prehode navzdol sva lovila krepko v levo, a sva četrt pred peto zaključila, da se nama do teme zamudno iskanje (obetalo se je tudi spuščanje po zraku) ne bo izšlo (problematičen je tudi sam prestop iz Klonic proti markirani poti, ki vodi na Škrbino za Gradom).

Pohitela (kako znajo mišice peči ;) sva navzgor na Veliki Pelc in po grebenu dobesedno skočila čez Pinjo (staro ime za Pelc nad Klonicami) in pristala v Škrbini za Gradom. Pravzaprav sva bila tako hitro čez greben, da se nama kar naenkrat ni več mudilo in sva lagodno odtekla v dolino.