Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

Veliki Pelc (2388 m)

Malo poznan in izjemno lep pristop na Veliki Pelc poteka z vzhoda. Lažja (manj zanimiva) in krajša varianta se iz Srednjice priključi po neprestrmem žlebu v škrbini med stranskim grebenom Skutnikov in Velikim Pelcem. S škrbine vodi tudi najlažji pristop na Skutnike.

Greben

Prek Vršaca čez greben Skutnikov

Z Rokavcev se po mestoma strmem travnatem hrbtu, ki se na vrhu izoblikuje v ostro travnato rez, vzpnemo na Vršac, 2112m (lahak pristop poteka tudi iz Srednjice naravnost na škrbino zahodno od vrha). Med Vršacem in Velikim Pelcem kraljuje oster in v številne ostroge razsekan greben Skutnikov (na pogled vse skupaj deluje precej nepristopno)(Tuma ta stranski greben imenuje Skutniki, ki ga nikakor ne smemo zamenjati s Skutnikom, 2172m, pri Špičici), ki se zaključi z zelo izrazitim vrhom, 2360m. S travnate glave v dolgem desnem loku nadaljujemo po skalnati in krušljivi rezi (vmes preplezamo in obvozimo več ostrih rogljev, mestoma II)(svež odlom, 2004, precej popestri spust z enega od rogljev, II-III) vse do vznožja grebenske stene Skutnikov. Splezamo v desno do votline (zgoraj malce sitno, II-III), kjer nas pričaka povsem navpičen in zelo izpostavljen rob. Preplezamo ga po razu (5m, III+) do nagnjenih gladkih plošč in prečimo v desno (sitno in hudo zračno)(nikar v levo navzgor, kamor nas vabi 'ušiv' klin) in okoli odsekanega robu (prav na robu je izrazita in odlomljena, a še 'živa' skala), kjer nam gora pokloni povsem nepričakovan nasmešek. 'Luštna' polička (I-II) nad povsem prepadno steno, ki pada naravnost navzdol v krnico Pod rokavci, nas varno vodi v škrbino pod glavnim vrhom. Po skalah in travah na levi strani (v spodnjem delu nas čaka kratek in malce zoprn pragec, II-III) splezamo na najvišjo točko grebena Skutnikov, 2360m.

Sestop v globoko škrbino, 2289m, zastavimo po in ob levem rebru do travnate police. Po polici prečimo v desno nazaj čez grebenski rob in po malce podrti ter spuščajoči gredini splezamo v škrbino (mestoma II, izpostavljeno).

Iz škrbine (do sem vodi lahek gruščnat žleb iz Srednjice)(pristop na Veliki Pelc si ogledamo že med sestopom, ker je od spodaj povsem nerazviden) se zapored prek dveh kratkih skalnih pragov med travami (II)(prvi v levo, drugi v desno) vzpnemo na zgornjo večjo travnato gredino, odkoder je do vrha 'kar lahko' (travnat cik-cak).