Odgovori na jezikovna vprašanja


ŠUSS 3.2, junij 2006

Nemanualni poklici

Ključne besede: slovenščina, manualno, nemanualno

URL:[http://www2.arnes.si/~lmarus/suss/arhiv/suss-arhiv-000393.html]

Franc Marušič

Zanima me, kaj pomeni beseda nemanualno (nemanualni poklici).

Prosila bi, če mi lahko odgovorite v najkrajšem možnem času

Ker ste prosili za hiter odgovor, bo odgovor morda tudi malo krajši. 'Nemanualno' je tisto kar ni manualno. 'Manualno' pa pomeni 'ročno' (v latinščini 'manus' pomeni 'roka', 'manualis' pa 'ročno'). Torej 'nemanualno' dobesedno pomeni 'neročno'.

Ko je govora o poklicih, se 'manualno' oz. 'ročno' verjetno uporablja v primerljivem pomenu kot fraza 'narediti nekaj na roke', kjer z rokami mislimo predvsem na mišice in na neuporabo strojev (prekopati vrt na roke, skopati jarek na roke ...). če torej postavljamo opozicijo med manualnimi in nemanualnimi poklici, zelo verjetno govorimo o poklicih, kjer bolj uporabljamo roke oz. mišice ... se pravi, da bi 'manualni poklici' lahko bili t.i. težaški ali fizikalni poklici, poklici kjer je mnogo ročnega (in manj umskega) dela.

'Nemanualni poklici' bi tako bili ravno tisti drugi, kjer uporaba rok, mišic, surove sile ... ni tako pomembna. Drugo ime za to vrsto poklicev oz. uslužbencev je 'beli ovratniki' (uradniki, naj bi imeli bele ovratnike, fizični delavci pa modre).

Nekoč smo odgovarjali na vprašanje, kaj pomeni 'manualna obdelava'. Odgovor dobite tu: http://www2.arnes.si/~lmarus/suss/arhiv/suss-arhiv-000362.html

Upam, da vam bo odgovor v pomoc.

april 2005

Glej tudi: Manualna obdelava podatkov.


© 1998-2004, ŠUSS