Kuharske bukve je Valentin Vodnik izdal leta 1799. Osnova zanje je bila nemška predloga. In čeprav je v uvodu zapisal, da si je prizadeval za »krajnsko kuhino«, je v kuharici malo enostavnih močnatih jedi, ki so bile tedaj v navadi pri preprostem ljudstvu.
Pljučna pečenka
80 dag govejega fileja – pljučne pečenke, sol, poper, žlica olivnega olja, 5 dag masla, 1 dl suhega belega vina, 60 dag krompirja, 5 dag zeliščnega msla, 1 dl sladke smetane, žlica nastrganega hrena. Pljučno pečenko, očiščeno kožice, razrežemo na šest filejev, jih narahlo potolčemo z dlanjo, posolimo, popopramo, pokapamo z olivnim oljem in zložimo v z maslom namaščen pekač. Fileje z obeh strani rjavo popečemo in prelijemo z vinom ter še 5 minut dušimo. Posebej pražimo na koščke narezan krompir, ga na koncu solimo, dodamo kocke zeliščnega masla, prelijemo s smetano in ga v pečici še 5 minut gratiniramo. Fileje postrežemo na praženem krompirju, polijemo s pečenkinim sokom in postrežemo z nastrganim hrenom.
Pretaknjena pljučna pečenka
80 dag govejega fileja, sol, poper, 5 dag prekajene slanine, žlica oljčnega olja, 1 dl suhega belega vina, 3 dag zeliščnega masla. Plučno pečenko očistimo kože in žil in jo pretaknemo s slanino, solimo, popramo in na vročem olju rjavo opečemo, prelijemo z vinom, obložimo z zeliščnim maslom in še malo podušimo. Postrežemo jo narezano, prelito z njenim lastnim sokom.