Recept danes
Posebej razžvrkljamo celo jajce in vanj vmešamo kvas. Nato v skledo stresemo moko, sladkor, vanilijev sladkor, naribano limonino lupino in rumenjake. Dodajamo sol, olje, rum in mleko, ki mora biti VRELO.
Vse skupaj mešamo kar z mešalcem ter šele na koncu, ko je vse dobro premešano, dodamo jajce s kvasom. Takoj, ko je vse dobro premešano, začnemo oblikovati krofe. Pomagamo si z žlico, s katero zajamemo testo in ga v roki oblikujemo v cmok. Te odlagamo na pomokano desko ali prt. Ko naredimo vse cmoke, segrejemo olje za cvrenje in jih ocvremo(najprej tiste, ki smo jih prve naredili, saj v tem času že vzhajajo).
V olje jih vedno polagamo tako, da je tista stran, ki je bila na deski zgoraj, v olju spodaj. Ko so lepo zapečeni, jih obrnemo še na drugo stran. Ocvrte polagamo na papirnato brisačo, da vpije še odvečno maščobo. Nabrizgamo jih z marelično marmelado in posujemo s sladkorjem v prahu.
Recept iz leta 1890
Gorke deske pogerni s snažnimi rutami, dobro jih z moko potresi in pomaži, testo pak stresi na z moko potreseno desko, razvaljaj ga za perst na debelo, in izrezuj z za to namenjenimi okroglimi modelčki, polovico jih v sredi nadevaj (filaj) z mareličnim zalznom, z drugo polovico pak jih pokrivaj, tako da se tista stran, ki je bila prej zgoraj, k zalznu pritisne, malo jih ob kraji skupaj potlači, z drugim manjšim modelčkom izreži, ter na gorke deske 2 persta vsaksebi pokladaj tako, da spodaj pride tista stran, ki je bila spodaj tudi poprej; ko si te doveršila, zrezke poberi nazaj v skledo, še malo mlačnega mleka prilij, spet raztepi, pusti malo počiti ter nadeljuj, kakor prej, krofe pa pokrij, na gorko deni, da ti lepo vzidejo. Zdaj deni v precej široko lončeno kozo masla, da ga je, ko se stopi za perst na debelo; zdaj devaj krofe notri tako, da zgornjo stran proti dnu oberneš, pokrij jih z lončeno pokrovko; ko so na eni strani bledo rumeni, rahlo jih z vilicami oberni in odkrite pusti. Če ti maslo popijejo, v koščekih ga še malo notri verži. Pobiraj krofe iz masla z vilicami, pokladaj v rešeto pogernjeno s papirjeni; ko jih na mizo daš, potresi jih z vaniljnim cukrom. Iz zrezkov, če ne potrebuješ toliko krofov, lahko šartelj narediš.