Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

Zadnji Pelc (2317 m)

Zadnji Pelc je dvojni vrh ločen s težje preplezljivo škrbino. Normalni pristop na južni (pred)vrh, 2315m, poteka z Velike planine in po lahkem vršnem južnem grebenu. Zanimiv in malo obiskan je JV greben, ki je opisan v sestopu (pravšnji zaključek ture na Veliki Pelc čez greben Skutnikov).

Greben

Čez Grivo

Z vrha Zadnjega Pelca nam prijetne težave povzročajo številni grebenski roglji, ki jih preplezamo po rezi ali obvozimo zdaj na eni, zdaj na drugi strani (mestoma II)(na obeh straneh se nižje ponujajo še lažji travnati obvozi). V škrbino pred Grivo, 2132m, sestopimo po travah z desne, kjer trčimo ob navpično steno, ki brani pristop na vrh.

Iz škrbine se po grapi spustimo v desno, kjer nas zapuščene jeklenice in klini kmalu usmerijo ven na poličko v levo, ki pelje nekoliko navzdol proti robu. Nadaljujemo okoli roba (nekoliko sitno) in po travah navzgor na vrh. Z Grive sta možna dva travnata sestopa. Lažji poteka po grebenu proti Prehodcu, lahko pa sestopimo tudi naravnost navzdol v krnico Velika planina (trentarska I-II). Po vršnih neprestrmih travah (neizrazit žleb), ki nas vodijo nekoliko v desno od dna krnice, dosežemo dolgo travnato gredino, ki nas v levo pripelje na prag, kjer se Velika planina prelomi proti Za Razorcem.