Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

Briceljk (2346 m)

Najbolj gorniška (Klinar bi zapisal fantovska) tura je prečenje celotne Loške stene. Najtežji del grebena poteka od škrbine med Briceljkom in Morežom do vrha Moreža (prav po grebenu so težave najbrž četrte stopnje). Lahko pa Morež seveda obvozimo globoko spodaj na južni strani. Pristop na Morež in prečenje Bedinjega vrha (drugo najtežje mesto Loške stene) sta opisana posebej, spodaj je opis prečenja zahodnega dela grebena. Lažja varianta poteka v obratni smeri, zato pa je sestop z Vrha Krnice orientacijsko težji od vzpona. Na Briceljk s Planine Bala (začetek je tik ob lovski koči, 1300m) vodi opuščena markirana pot, ki je v najbujnejši rasti težje sledljiva. Tu in tam so še vidne markacije.

Greben

Z Vrha Krnice na Briceljk

Z Vrha Krnice po grebenu do Oblice ni nobenih težav (vršni del vzpona na Oblico zastavimo z leve strani po lahkem žlebu, I). Greben proti škrbini pa je že precej našpičen. Za začetek navzdol dvakrat preplezamo dve kratki, a konkretni dvojki (eno po grebenu in drugo tik desno ob njem), dokler ne pridemo nad 3m visok in gladek prag, ki se spušča v škrbino (izpostavljeno, najtežje mesto). S pomočjo vpete vrvi v klinu (3m dolga, z vozli opremljena vrv) gre navzdol 'skoraj' brez problemov.

Nadaljevanje do Oltarjev je lahko (mimogrede, Vrh Rup je povsem neizrazita grebenska grba), sestop pa spet nekoliko težji (slaba II), ki ga je 'neumna roka' prav po nepotrebnem označila s packami. Tudi vzpon na Briceljk je lahak.

Z Briceljka se lahko navzdol spustimo po 'markirani' poti, lahko pa tudi nadaljujemo prav po grebenu proti škrbini z Morežom. Greben se prelomi šele tik 10m nad škrbino (zelo izpostavljeno, trentska III).

Prag nad škrbino med Oblico in Vrhom Rup.