Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

Morež (2261 m)

Pristop

S Konjske škrbine

Pristop je opisan v Manj znanih poteh slovenskih gora (Habjan) in v Julijskih Alpah (Mihelič). Opisa se razlikujeta v spodnjem delu, na sredini pa se smeri združita. Izhodišče je gruščnata kotanja v osrčju vzhodnega pobočja Moreža. Levo od kotanje teče 'Miheličeva' travna gredina, na desni (čez rob) pa se odpre 'Habjanov' strm travnat prehod .

S 'Habjanovim' travnatim prehodom je najbolje opraviti na desni strani (na levi so trave bolj strme). Na vrhu stopimo na večjo gruščnato izravnavo, ki jo prečimo v levo in nadaljujemo s prečenjem po travni gredini (vse je lepo vidno od spodaj) in za robom dosežemo travnato pobočje.

Do sem pripelje nekoliko manj strma 'Miheličeva' smer, ki pa jo je težje zadeti. Najprej nas iz gruščnate kotanje v levo vodi travna gredina, potem pa v desno precej neizrazita (od spodaj manj opazna) nasprotna travna gredina. Tu dosežemo strmo travnato pobočje in malce višje se obe smeri združita.

Po travah se vzpnemo do skalne zapore. Prečimo čez rob in v lahkem plezanju dosežemo vrh Moreža. Težave le tu in tam malce pokukajo čez enko.