Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
14.7.2011: Mulatjera z Vrha Krnega dola (Monte Cregnedul, 2351 m)

No, ne čisto s samega vrha, zadnjih 20 m mulatjeri zaradi težavnega terena le zmanjka sape, brez posebnih plezalskih težav pa na razgledni vrh lahko "skočimo" peš. Mulatjera je neoznačena, nevzdrževana in počasi propada. Škoda jo je, zato vabiva ponavljalce, ki ste takim izzivom kos, da poskusite. Hkrati prosiva, da spotoma odmaknete kakšno skalo, ki je padla na pot in dela zgago; v spodnjem, "kosmatem" delu bo potrebno umakniti še kakšno podrto drevo in odstraniti nekaj vej. Pohodnikov to žal ne moti, pač urežejo bližnjico, s tem mulatjera še dodatno propada.

Spust po res izjemno slikoviti mulatjeri (v zgornjem delu je več kavern, utrdb, lin, oken,...) v še bolj atraktivnem gorskem okolju je nepozaben. Pod 2200 m je vozno prav vse ("pivotiranje" skozi ovinke), višje pa so težave vse bolj konkretne, tu in tam je potrebno kolo tudi prestaviti - par okljukov se je namreč podrlo,...

S Sella Nevea po gozdni cesti (na zemljevidih večinoma ni vrisana) na planino Krni dol (Casera Cregnedul di Sopra), desno po poti 625 do razcepa na 1600 m, kjer se v levo odcepi "naša" mulatjera. Začetek je še vozen tudi navzgor, zatem je potrebno kolo nositi. Zgoraj se "povsod" držimo levo in dosežemo škrbino oziroma kaverno na grebenu tik levo pod Vrhom Krnega dola.