Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
10.1.2009: Divja koza, spust z vrha v Žabniško krnico

...je hudo bombastičen naslov. Ampak, če greš okoli dveh sicer kar nabrušenih vogalov... ;-)

Zajzera - Žabniška krnica - žleb/škrbina med Lastavicami in Divjo kozo (prvi 'vogal') - kratek sestop v Mrzlo vodo (50 m) - Trbiška škrbinica (drugi 'vogal') - po normalki (15 m dol po široki grapi, po prehodu desno gor na udobne Police bogov, levo po široki polici dokler se desno navzgor ne odpre pristopna grapa in po njej na vršni greben ter v okviru grebena levo) na vrh Divje koze (2507 m).

Žabniška krnica nam je nudila možnost poznega odločanja o 'vrhuncu' ture in na licu mesta smo glede na razmere izbrali Divjo kozo, ki sem jo pred tednom dni natančno preučil pri vzponu mimo Beljaških ostric. Enega prehoda na Policah bogov in vršnega grebena sicer nisem videl, a se je potem vse tako lepo tudi smučarsko odprlo, da kar verjetni nisem mogel. Smer je bila v celoti narejena in zelo luštna, ampak vseeno bi bilo še nekaj snega zelo dobrodošlega.

Malo sva z Boštjanom (Marijana je žal zaradi višje sile 'odstopila' v Trbiški škrbinici) sicer zajamrala na vršnem grebenu, kjer naju je debele pol ure zaposlovala opast, ki sva jo najprej previdno obkolila in preučila, potem pa razbila in napravila udobno smučarsko poličko, ki nama je dovolila smučanje preko napihanega robu. Sam vršni zaključek po od daleč zalitem kratkem žlebu na desni strani naju je tudi prevaral, ker so bile skale le dobro poprhane, pa še rob se je naredil prav na sredini, a nama je sreča še enkrat pomežiknila, ko se je z vrha izkazalo, da bo šlo za silo tudi prav po grebenu.

Z vrha sva odsmučala šele nekaj pred tretjo, tako da je bilo vse več kot preveč odjenjano, ampak na srečo razen na najbolj strmem prehodu malček pod vršnim grebenom (je to cinizem? ;) ni motilo. Smer z vrha Divje koze bi ocenil: Z vrha na Trbiško škrbinico, V, 300 m, prehodi (do) 50°. Po zračni smučariji smo družno obdelali še spust s Trbiške škrbinice v Mrzle vode, ki trenutno sploh ni šala mala, ker teren visi in je nasploh razbit, naklon pa trenutno mestoma kar poštenih 45°. Tako da smo morali čudno napihan sneg malo 'obdelati' - navzgor s cepini, dol pa kar s smučmi. Kratek vzpon na škrbino Lastovic je bil že odveč, potem je šlo pa še bolj strmo v Žabniško krnico (V-, 250 m). Zgoraj 50°, potem pa nižje še dva sitna prehoda zaradi razbitega in 'visečega' snega. Dokončno nas je 'zmahalo' vedno neužitno in vse bolj mračno gozdno prebijanje do spodnje postaje žičnice, dotokla pa nas je smotana struga v Zajzerih, tako da nas je po dobrih 10 urah -16° pri avtu praktično ubilo. Sem pretiraval? Ne. Ampak mi bi vseeno še!

Z Divje koze je prvi (in edini?) smučal Mauro Rumez, po dostopnih podatkih je (vsaj spodaj) smučal v okviru žlebu med Malo špico in Divjo kozo, ki trenutno ni zalit. Ali je zgoraj smučal preko škrbine med obema vrhovoma ali pa prečil desno do 'najine' normalke, bo pa potrebno šele ugotoviti...