Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
31.5.2008: Kalški Greben, s kolesom po Lojtri

S spustom s Krvavca v Kokro je prvi poskušal Jirži, objavil na spletu, jih slišal od 'mojstra' Čuka, za tem je šlo čez Lojtro še nekaj kolesarjev, večinoma bolj po nesreči. Vsi so vožnjo odsvetovali, morda je bilo le nekaj kolesarjev, ki jim je bil spust v celoti gledano všeč. Čez Lojtro pa (razen seveda 'bajeslovnega' Zlatka) še nobeden ni peljal, potka je za svoje tehnične težave in zdrsljivo podlago odločno preveč izpostavljena.

Nas je seveda mikal sam Kalški Greben, ki je v zgornjem delu prijetno turnosmučarsko (bolje zapisano turnokolesarsko ;) zaobljen, čez Lojtro bomo pa tudi že prišli. Na Krvavcu smo bili že domači, prehod preko 'proge s kuclji' nam je malo zagrenila mokra podlaga mešanice prsti in skal. Spust na Dolgo njivo je šel tako-tako (beri Luka ga je tudi v mokrem odpeljal, mi smo se pobijali), na Kalški Greben smo zatem bolj malo vozili in toliko več hodili, spust z vrha na Dolgo njivo je bil zelo lušten (v celoti vozen) in tudi sam začetek s planine je bil čudovit, dokler...

...se ni pričelo pobočje strmiti, serpentine zapirati, potka ožiti, podlaga drseti in rušje gostiti. Navkljub vsemu se je še dalo peljati, a za vse ne več tekoče. Luka je bil očitno priklopljen na svoj 'smoothcat', in ko smo prišli do zloglasnega skoka/Lojtre, smo imeli kaj videti: Luka je gladko odpeljal nemogoče ozko in izpostavljeno prečnico, zatem en čuden zdrsljiv svet, potem pa kar naprej po zagruščeni gredini do konca skoka, kjer ga je le za nekaj metrov varovala naravna kamnita ograja. Tudi sam sem malček poskušal, se parkrat usedel na kolo in pri tem je tudi ostalo, tako da smo po pameti previdno sestopili čez skok. Tu se je filmček težav odvrtel nazaj, potka je postajala vse bolj tekoče vozna in do doline smo več ali manj prileteli.

Morda še nekaj Lukovih komentarjev s ture. 'Grem z vami, ko mi ravno roko zvijate.' 'Mokro, to se ne bo posušilo.' 'Presneto rušje, nima smisla.' 'Meni je tole vse skupaj čisto brez veze, sploh ne grem na vrh.' 'Kako lepo je šlo z vrha, super.' 'Noro dober spust, eden boljših, če ne celo najboljši, kar sem jih peljal.' ;-)