Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
21.4.2007: Mimo okna na Prestreljenik

Marijana se je med tednom pri padcu nemarno nabodla na kolo, meni pa je na lepem odpovedal palec na nogi?! A srečnica se je sčasoma lepo ogrela, nesrečniku se je pa kmalu začelo svitati, da bo sobota 'dan dolgih nožev', saj je bila bolečina ob vsakem koraku bolj nevzdržna. Tako sva se z Nevejskega prevala prav počasi bližala vznožju Prestreljenika, kjer sva imela z vrha mimo Okna že par let ogledano možno varianto precej ostrega spusta.

Pod oknom sva se bojno opremila in že začetek prečnice v levo je bil tako adrenalinski, da je celo palec za silo obmolknil. Prostora na kar dolgi prečnici ni veliko, zračnost je vse večja, strmina nekaj nad 50°, za dodatek pa obupna snežna podlaga. Trda/pomrznjena skorja, ki pa se je večinoma predirala, pod njim pa sneg, ki ni nič držal, tako da je bila vseskozi nevarnost, da bi ob globljem vdoru na taki strmini izgubila ravnotežje in bi se enostavno prekucnila navzdol, saj cepin verjetno sunka ne bi zadržal. Po polžje sva se le splazila do konca prečnice, kjer se je odprlo kakšno stopinjo manj strmo snežišče, po katerem je bil vzpon prav razbremenjujoč. Na vrhu naju je pričakala enako dolga, a bolj udobna in nekoliko lažja prečnica v desno, ki pripelje na Z greben Prestreljenika, a je bil začetni del prekinjen, tako da sva ga obvila naravnost navzgor po ozkem lednem jeziku (blizu 70°, 5m), po katerem sva prav luštno odpikala in po prečnici potegnila na vršni greben. Presenečenja ob pogledu na odtrgano plastiko dereze pa ne bi posebno razlagal, le to, da se mi je povsem enaka svinjarija zgodila že drugič, da o zlomljenih ta starih/prvih desetzobih niti ne pišem preveč. Vse pa imajo skupni imenovalec, Salewa.

Stena ob oknu je v dobrih razmerah smučljiva, tudi v soboto bi verjetno šlo, potem ko bi odjenjalo, a kaj ko je bil na najino razočaranje greben proti vrhu zatem suh kot poper, pa ravno vršni del nama 'od doma' ni bil vprašljiv. Preplezala sva nekaj krajših pragov (II), z vrha še malce kukala in tipala prehode naravnost navzdol v smeri okna, a skoki niso bili zaliti, tako da sva po normalki odsmučala navzdol. Navkljub poldnevu je bila smuka odlična, snega na V pobočju presenetljivo 'ogromno', a sva bila žal čisto prehitro z vršne glave. Ob in po smučišču zatem ni bilo nič več posebno zabavno in še palec je pričel spet 'noreti'... :(