Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
10.2.2007: Špik nad Špranjo (2554 m, Modeon del Buinz, V stena)

Ideja se nama je ob pogledu na vabljivo vstopno rampo utrnila pri prečenju Poliških Špikov. Pozimi mora biti lepo zasnežena, sva upala, nadaljevanje čez rob se nama pa takrat ni hotelo razkriti. Lani sva ga pozimi sicer z druge strani Neveje le ugledala, a več od prečnice in ne dovolj zalitih vršnih žlebov nisva videla. Ni čudno, da sva se v 'steno' zapodila polno 'bojno' opremljena, saj sva dejansko upala le na užitne prehode do vrha, spust pa sva zastavila na drugo stran, ki sva jo s smučmi že spoznala...

S škrbine Forca de la Val (Škrbina v Krni dol, 2352 m) poteka na planino Krni dol in naprej na Nevejski preval zelo priljubljen in temu primerno obiskan turni smuk. Dobrih 100 m pod škrbino sva odvila levo na široko rampo, ki se višje močno zoži, ustrmi in naju je privedla na škrbinico v južnem grebenu (2450- m) tik nad izrazitim stolpom. Pogled preko robu je povsem nepričakovano razodel lepo zalito in kar nekam 'položno' vršno pobočje, ki se je zgoraj izgubljalo v megli. Prečila sva do izrazite grape, ki se je višje plitvo cepila, a naju je v megli glavno nadaljevanje na slepo in brez težav dostavilo točno na sam vrh Špika nad Špranjo. Kar verjeti nisva mogla, kakšno nagrado sva si 'prigarala' in z neprikritim navdušenjem nad dobrimi razmerami sva se lotila priprav na smučarski posladek.

Nad nama se je v oblakih počasi pričelo trgati, tako da sva ob vse večji jasnini in z vse bolj bogatimi razgledi uživaško odsmučala navzdol. Posebno težkih smučarskih prehodov v smeri ni, od spodaj pripelje kar sama na vrh, le rampi se je potrebno zapeljati in poškiliti preko robu - tako da sklepava, da so tu gotovo že smučali, le nama dostopna literatura o tem molči. Smer bi sicer ocenila z: Špik nad Špranjo, Na vzhod, 300 m, IV-, prehodi do 45°. Po razmisleku bi bila III+ morda bolj ustrezna ocena?

Snežne razmere so se takoj po prehodu z rampe pokvarile, tako da sva do drevesne meje bolj in manj estetsko lomila različno trdo kložo, proti planini je šlo zatem luštno, po cesti pa prav 'divje'. Lepa in zanimiva, lahkotno uživaška tura!