Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
30.3.2006: Tihotapska grapa Košute

"Vraga, a sva tut u drugo zaston pršla?" nama je v škrbini Toplarja odzvanjalo v glavi ob pogledu na presneto trd/pomrznjen izstop Tihotapske grape (IV, 400 m). Vseeno sva se pripravila za spust, se počasi premaknila na levi (od zgoraj) izstop, ki je bil bolj užiten, še malo cincala, razpredala o najtežjem (= uvodnem) zavoju in potem 'junaško' zamenjala smuči in palice za dereze in cepin ter skočila pogledat razmere lučaj nižje v grapo, kjer naju je prijazno pričakal mehki napihanec.

"Greva dol!" sem se odločil, zamenjal orodje in sproščeno presmučal izstop, ki pa Marijane kar ni prepričal in ga je 'pregoljufala' peš. Nasploh ji 'ledni' odstavki prav nič ne dišijo in se jih ogiba. Za lahkim napihancem je sledil vedno bolj moker sneg na trdi podlagi (20 in več cm), ki nama je smučanje zelo otežil. Takemu spustu se bolj nazorno reče oranje, saj dobesedno prekopljemo snežno podlago. Za nameček je bilo potrebno na strmih odsekih (45°) previdno obremenjevati, saj tak 'gnoj' pod smučmi rad splazi. Izpostavljen prestop sredi smeri je bil kar užiten, v spodnji grapi je bilo pa smučanje zaradi manjše strmine in udobne širine vse bolj lahkotno. Na plazu celo uživaško, dokler nisva pod steno dokončno zavrla (snežišče pod Hanjževim sedlom, 1450 m).

"Kam čva pa zdej?" sva ob petih popoldne modrovala spodaj. Nazaj gor po smeri nama kar ni prijalo, saj je bilo Hajnževo sedlo (1701 m) čisto preblizu. "Če pa šibava in se ne zatakneva greva lohk poj čez zajle tut na Velki vrh!" in ker še nisva smučala prav z VV, je prevagalo ter sva šla, zavarovano pot sva pa v zimskih razmerah tudi že prebavila in je bila v snegu prav luštna, a tudi presneto zračna.

Do sedla sva se v gnoju pošteno nagarala, prek jeklenic, klinov in žlebičkov je šlo potem hitro, višje sva na zasneženi vesini 'lahkotno' odvila levo od poti in iskala zalite prehode naravnost na vrh, kar pa se nama je na ključnem mestu izjalovilo (kopen skok), tako da sva se za konec tudi psihično natelovadila. Spust z vrha je bil zatem presenetljivo užiten, na planini naravnost uživaški in prav tedaj je ob sončnem zahodu neponovljivo zažarelo za Triglavom in se čarobno prelilo čez robove...

Popoldanska: 13:30 - 19:30. Matizovec - Kofce - Toplar - Tihotapska grapa - Hajnževo sedlo - Veliki vrh - Kofce - Matizovec.