Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
30.1.2005: Čez Špik nad Policami

Montaž - na novega leta dan sva ga smela s Škrbine Vrh Strmali le opazovati, tokrat naju je nezmotljivo poklical. Nekako se nama je svitalo, da bi utegnila imeti z lovljenjem smeri normalnega pristopa več težav kot s Findeneggom (kjer sva bila v kopnem že večkrat gosta), in sva zastavila gor po normalki ter upala na sestop po Findeneggu.

Z roba nad škrbino sva se usmerila v zasnežen žleb, ki pada s Škrbine nad Plazom (med Vrhom Brda in Špikom nad Plazom). Na terasi, kjer se žleb povsem odpre, sva dosegla stik z markacijami in samotnimi zapihanimi stopinjami, ki pa so kmalu ušle po skrotju naravnost navzgor proti Pipanu. Midva sva sledila smeri žleba in tik preden se vklini v skale, sva v levo le ulovila zasnežen prehod na veliko snežišče. Naravnost proti grebenu z njega vodi 'nepreplezljiv' skok, tik na levi je Pipanova lestev, kamor nama pa ni niti malo dišalo. Takle monstrum ne spada v gore, v bistvu je nebodigatreba goljufivi tujek. Tako sva v desno lovila zasnežene prečke na pobočju Vrh Brda in v silovitem cik-caku (strmina in izpostavljenost sta zelo konkretni)(šlo bi tudi bolj naravnost, a se nekako nisva uspela odločiti, če je tudi Vrh Brda na najini poti ;) dosegla greben na Škrbini v Brdih, 2587m. Nekaj časa sva še resno telovadila po grebenu (čez škrbinski vršič), v nadaljevanju (razcep Pipana) se greben omili, a zato krepko razteeegne v dolžino.

Na vetrovnem temenu sva tiho odzvonila prošnjo in nadaljevala po grebenu na drugo stran gore pogledat, kako kaže s Findeneggom. Sam izstop je bil zaradi praskanja po skalah sicer siten, žleb se je pa izkazal z ravno pravšnjo zalitostjo. Naravnost navzdol (vmes en kratek cik-cak) sva se 'podričala' do Velike police in po njej visoko nad temno Clapadorio brez večjih težav dosegla vznožje izzivalnega 'Stolpa Strmali'. Na drugi strani je bilo težav konec in v vse bolj barvitih odtenkih svetlobe sva dosegla 'bazo'. Sledila je nepozabna smuka v čarobnih večernih barvah, vseskozi na meji med soncem in temo. Malo nad Pecolom se je sonce poslovilo in potopilo za obzorjem...