Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
27.5.2004: Dolkova špica

Na Dolkovo špico sva s smučmi že poskusila, a so naju predlani zaustavile nevarne snežne razmere. Letos sva si jo od daleč z veseljem ogledovala (za prvomajske je bila odlično zalita), v četrtek sva pa za en sam pogled morala počakati vse do štirke...

Zasneženo snežišče/prečka pod JV grebenom Dolkove špice je delovalo nadvse obetavno. Vseskozi sva se držala pod steno, dooolgo časa prebijala skorjo, prečila čez rob in vršni greben dosegla nekoliko nad Rdečo škrbino. Na grebenu naju je za razvedrilo zmotil kopen del (najožje mesto na grebenu), tako da sva s pomočjo taktike dvojnega pristopa (fajn da sva dva ;) pod grebenom uspešno našla alternativo, ki nama je omogočila neprekinjen spust čisto z vrha (kratek in ozek 'žlebiček').

Zgoraj je bila smuka odlična (ob 9:45 je trda skorja lepo držala), potem je na prečnici vse skupaj na lepem popustilo (navkljub 0°C in senci, ob 9:00 bi bilo še lepo smučljivo), tako da sva se bolj na 'grobo' pretolkla proti bivaku, kjer novega snega zmanjka. Po odličnem gnilcu je šlo nižje spet imenitno, dokler ni snega pri prečki nad skokom dokončno zmanjkalo.

Težavnost spusta je za III (izpostavljeno) in je najbrž vsako leto presmučan. Spust z Dolkove špice je v okviru podobne težavnosti možen z grebena tudi direktno navzdol v Vrtačo, a je letos že prepozno (od zgoraj so bili prehodi videti premalo zasneženi). Zanimiva bi bila tudi varianta preko Rdeče škrbine v Zadnji Dolek.