Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
11.1.2004: Spust po JV grebenu Vrtače

Z Begunjščice in Zelenice sva že nemalokrat opazovala JV Vrtačin greben, smučarske prehode pod njim in njihovo zalitost. Tokrat prilike res nikakor ni bilo zamuditi. Iz obleganega Suhega ruševja sva na prvem primernem mestu (začetek krnice, normalni pristop na greben se odcepi kasneje) odvila levo na Vrtačin greben, kmalu pospravila smuči in zagazila v deviško belino.

Za začetek sva smer takoj nemarno falila kot dva zelenca, čeprav sva tam v kopnem 'stalna' gosta, in obračala z nabrušenih špic (zaradi mestoma napihanih flank sva se skušala preveč držati grebena). Tudi višje sem raje zaupal težje prehodnemu grebenu, kot globokemu snegu (Marijana je nekoliko pod Malo glavo, 2031m, zaradi bolečin/pancarja obrnila). Nekako 100m pod vrhom sem ujel nepričakovano gaz (Leva grapa, ki vodi iz Suhega ruševja), ki mi je močno olajšala napredovanje. Na predvrhu sem še opazil, kako so trije deskarji zasmučali v Južno grapo (III-) in me dokončno prepričali, da se moram pri spustu držati južnega pobočja (Suho ruševje je bilo mnogo preveč spihano in povsem neužitno, južna pobočja pa vsa povsem zalita). Na vrhu sem nekaj časa še cincal in odločal med Južno grapo in JV grebenom (IV-, S4+), razmišljal o strmem, premalo zalitem in za smuči mestoma kar preozkem prehodu, ki me je pripeljal na vršno rez (najtežje 'smučarsko' mesto). Potem sem se le pognal navzdol po grebenu in upal, da najdem še kak bolj zalit prehod...

...po zahtevnem, več ali manj vodoravnem vršnem delu sem desno od pristopne smeri res ujel lepo zalit 'smučarski' prehod. A je bila ura že pozna (pol dveh) in razmehčana vršna plast snega mi na sredi prehoda zaradi strmine ni dajala nobene pametne opore. Nekako sem le izvedel siten obrat in prehod zvozil na desni strani, nižje pa so težave kar kmalu popustile. Nadaljeval sem po grapi naravnost navzdol, na primernem mestu zapeljal čez rob v levo in zasmučal v široko grapo, ki tako mamljivo vabi z Begunjščice. Sneg je bil skoraj odličen (vršna mokra skorjica) in povsem nedotaknjen, smuka pa ob primerni hitrosti prava uživancija. Zgoraj se je zaradi strmine razmočena plast snega še nekoliko plazila za mano, spodaj pa mi užitka, razen utrujenosti, nič ni moglo zmotiti.