Odgovori na jezikovna vprašanja


ŠUSS 6.1, marec 2009

Ime Tadeja in priimek Dominko

Ključne besede: slovenščina, izvor imen, Tadeja, Dominko

URL:[http://www2.arnes.si/~lmarus/suss/arhiv/suss-arhiv-000502.html]

Zanima me izvor in pomen imena Tadeja ter priimka Dominko.

Žal nismo pravi naslov za takšna vprašanja in vam prav dosti ne znamo povedati. 'Tadeja' je zelo očitno ženska verzija imena 'Tadej', ki je zelo verjetno slovenska ustreznica imen 'Tadeo'/'Taddeo', ta pa grškega oz. bibličnega imena ' Thaddeus'. Na spletu se na straneh, ki razlagajo pomene imen, najde kar nekaj variant pomena. Tu jih nekaj citiramo:

THADDEUS: Possibly means "heart" in Aramaic. In the New Testament Thaddeus is listed as one of the apostles, probably equivalent to the apostle Jude.

# TADDEO: Italian form of Thaddeus, meaning "given of God."
# THADDEUS: Greek biblical name of one of the lesser apostles. The name is related to Theodotos, meaning "given of God."
# THEODOTOS: "God-given." Greek name composed of the elements theos "god" and dotos "given."

"The meaning of the name Tadeo is Praise. The origin of the name Tadeo is Spanish"

TADEO: Izvor: aramejščina; pomen: negotovo, verjetno 'čaščeni' ali 'srce'

(viri: http://www.babynames.com/, http://www.thinkbabynames.com/, http://www.babynames.com.au/, http://www.babynamescountry.com/names/T2.html)

Strani z razlago pomena lastnih imen najdete zelo enostavno z Googlom. Iščite niz 'names taddeo' in dobili boste celo kup zadetkov. Iz zgornjih razlag sicer ni prav očitno, kaj naj bi ime izvorno pomenilo. Ime je ali grško in pomeni "božji dar", torej grška ustreznica slovenskega imena 'Božidar', ali pa je aramejsko in njegov pomen ni jasen (ali "srce" ali "čaščen"). Iz toliko različnih razlag bi sicer lahko tudi sklepali, da spletni viri niso zanesljivi, a drugih žal nimamo.

O vašem priimku vam znamo povedati še manj. V Dnevniku enkrat tedensko objavljajo razlage izvora slovenskih priimkov. Članke piše Janez Keber, avtor številnih knjig o imenih. Ker se priimkov loteva po pogostnosti in ker je trenutno pri priimkih, ki so nekje na 150. mestu, boste morali na razlago vašega priimka verjetno počakati še nekaj časa (sodeč po statističnem uradu je vaš priimek 1074. najpogostejši priimek - http://www.stat.si/imena_baza_priimki.asp?ime=&priimek=dominko&spol=). Seveda imajo premnogi priimki tudi številne različice, ki jih seveda ne razlaga vsake posebej, tako da vam do vašega priimka gotovo ni treba čakati 900 tednov, prav kmalu pa verjetno tudi ne bo na vrsti.

Janez Keber je izvore priimkov razlagal tudi v reviji Slovenija oz. Slovenian magazin, vendar tudi tam vašega priimka še ni obdelal - http://www.geocities.com/boyan65/JKeber1.htm

Na internetu smo našli še nekaj drugih strani, kjer so razloženi nekateri priimki, vendar nikjer nismo našli razlage za vaš priimek - http://www2.arnes.si/~rzjtopl/rod/viri/priimki.htm

Takole na blef bi lahko ugibali, da je priimek 'Dominko' povezan z osebnim imenom 'Dominik', približno tako kot je (sodeč po Janezu Kebru) priimek 'Lovrenko' povezan z imeni Lovro, Lavrencij itd. vendar so to le naša ugibanja.

Za pravi odgovor vam svetujemo, da se obrnete na koga, ki se ukvarja z razlago pomena imen, recimo na Janeza Kebra ali na zgoraj olinčeno Slovensko rodoslovno društvo.

(junij 2008)


© 1998-2008, ŠUSS