Odgovori na jezikovna vprašanja


ŠUSS 4.4, december 2007

Kaj je to 'kognitiven'?

Ključne besede: slovenščina, kognicija, kognitiven

URL:[http://www2.arnes.si/~lmarus/suss/arhiv/suss-arhiv-000449.html]

Lepo prosim, če mi razložite besedo kognitiven in njen pomen.

'Kognitiven' je pridevnik od besede 'kognicija'. Torej, kognitivno je nekaj, kar se nanaša ali je povezano s kognicijo. Kaj pa je kognicija?

Verjetno si boste največ o tem lahko prebrali sami na internetu, v kakšni enciklopediji ali kakšnem učbeniku psihologije.

Priporočamo ogled wikipedijinega članka, ki je sicer žal v angleščini (http://en.wikipedia.org/wiki/Cognition), gotovo pa boste tudi s preprostim iskanjem po internetu dobili ogromno gradiva.

Na kratko je kognicija ime za vse možganske procese (tako zavedne kot nezavedne), ki se ukvarjajo s razumevanjem, procesiranjem, obdelovanjem, shranjevanjem in posredovanjem informacij v karseda širokem pomenu.

Kognitivno je torej vse kar je povezano z delovanjem naših možgan. Kognitivna znanost recimo preučuje, kaj se z informacijami dogaja znotraj naših možgan oziroma še bolj na splošno, kako delujejo naši možgani.

Kot rečeno, vam priporočamo, da si več o teh stvareh preberete kje na internetu. Wikipedija se zdi kar primeren kraj za začetek. Morda slovenski članek 'psihologija' (http://sl.wikipedia.org/wiki/Psihologija) in pa malo bolj kratek članek 'kognitivna psihologija' (http://sl.wikipedia.org/wiki/Kognitivna_psihologija).

(marec 2006)


© 1998-2004, ŠUSS