Odgovori na jezikovna vprašanja


ŠUSS 4.1, marec 2007

Kako narediti seznam nespremenljivih besed

Ključne besede: slovenščina, slovnične besede

URL:[http://www2.arnes.si/~lmarus/suss/arhiv/suss-arhiv-000425.html]

Student sam na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te me zanima da li mi mozete pomoci oko jedne jezikoslovne teme.

U sklopu nastave Informatologije trebam sastaviti popis funkcionalnih rijeci (nepromjenjivih) u slovenskom jeziku. Kako na Internetu nisam uspio naci da li takav popis vec postoji, bilo bi mi drago ako bi mogli pomoći oko toga, barem u smislu kada bi me uputili na link ili osobu koja se mozda time bavila.

Verjamem, da ne boste imeli težav z branjem slovenščine, če pa vam bo v spodnjem odgovoru karkoli nerazumljivo, nam to prosim sporočite.

Ker sta si hrvaščina in slovenščina precej podobna, se verjetno splača štartati kar z domačim jezikom ter vse funkcionalne besede prevesti v slovenščino (za takšne prevode lahko uporabite kateregakoli od (srbo)hrvaško slovenskih slovarjev). Verjetno bo precej besed kar istih, tako da prevajanja niti ne bi potrebovali. Da bi se izognili prevajanju prav vsake besedice posebej, se vam celoten seznam splača najprej spustiti skozi določevalnik besednih oblik, ki ga najdete na naslovu http://bos.zrc-sazu.si/dol_lem1.html. V določevalnik lahko daste kar celoten seznam (priporočajo, da število besed, ki jih analizirate naenkrat, ni večje od 5000). Česar določevalnik ne bo prepoznal, boste morali prevesti. Na ta način sicer ne boste dobili vseh funkcionalnih besed slovenščine, temveč le slovenske ustreznice vseh funkcionalnih besed hrvaščine, vendar bi moral biti seznam še kar dober.

Po pravici povedano ne vem prav dobro, kakšen seznam zares iščete. Funkcionalne ali slovnične besede niso vse nespremeljive, in po drugi strani tudi vse nespremeljive besede niso vse funkcionalne oz. slovnične. Če ne veste prav dobro, kaj ščete, potem bi res veljalo vzeti seznam ustreznih hrvaških besed in jim poizkušati najti slovenske ustreznice, v kolikor pa imaste o tem popolnoma jasno sliko, bi veljalo pogledati kakšno slovensko slovnico ali kakšnem drug jezikovni priročnik. Tam ugotoviti, kako se funkcionalne besedne vrste imenujejo v slovenščini in s tem podatkom v Slovarju slovenskega knjižnega jezika (http://bos.zrc-sazu.si/sskj.html) poiskati vse besed, ki to oznako imajo. Morda je najbolje vse skupaj početi v okviru omenjenega slovarja (SSKJ), saj morda SSKJ ne uporablja vseh oznak, ki jih uporablja Slovenska slovnica Jožeta Toporišiča ali pa kak drug jezikovni priročnik. Tudi tu se boste morali za seznam malo potruditi.

Kakšen seznam se verjetno nahaja tudi v omenjeni Slovenski slovnici Jožeta Toporišiča (Založba Obzorja Maribor, 2000), ali pa v kaki drugi slovenski slovnici. Toporišič ima v poglavju Oblikoslovje kar dobre sezname prislovnih zaimkov, predlogov in veznikov. Členki so malo bolj zmuzljivi, podobno tudi medmeti, ki pa v bistvu niti niso stvar jezika. Od nespremenljivih besednih vrst ostanejo le še prislovi, ki pa so po drugi strani že čisto drugačna kategorija, saj so to leksikalne in ne slovnične (ali funkcionalne) besede. Če res iščete vse nespremenljive besede, neglede na besedno vrsto, potem boste morali vključiti tudi kakšen nesklonljiv samostalnik, recimo nekatere kratice tipa 'TAM', pridevnike tipa 'super', 'albino (tiger)', 'bivak (vreča)' ali pa samostalnike tipa 'punči' itd.. Ta pot se tu rahlo zakomplicira, saj kakšnega takšnega seznama gotovo ni.

Kakšne druge poti se ta trenutek ne spomnim, ravnotako pa vam ne bi znal svetovati, kdo bi vam kaj takega znal povedati.

(januar 2006)


© 1998-2004, ŠUSS