Odgovori na jezikovna vprašanja


ŠUSS 3.4, december 2006

Izvor besede Katanija

Ključne besede: pravopis, slovenščina,

URL:[http://www2.arnes.si/~lmarus/suss/arhiv/suss-arhiv-000408.html]

Franc Marušič

Sem študentka primerjalnega jezikoslovja na FF. Glede na vsebino vaše strani, se obračam na vas z jezikovnim vprašanjem.

Prosila bi vas, če bi mi lahko razložili etimologijo besede "KATANIJA" (iz katerega jezika prihaja ta beseda-je to morda beseda slovanskega izvora, kako se je glasila v indoevropščini, kaj natančno pomeni,...). Jaz je namreč nikjer ne najdem.

Živjo
Lepo, da si ste se z vprašanjem obrnili na nas (vsi po vrsti smo nekdanji študenti splošnega jezikoslovja na FF), a bi vam vseeno radi povedali, da bi si za konkretno vprašanje lažje predstavljal obratno situacijo, v kateri vprašanje mi pošiljamo vam. O zgodovinskem jezikoslovju vemo gotovo manj od vas, pa tudi dostopa do primerne literature in do ljudi, ki take stvari vedo, nimamo. Vseeno naj poskusim odgovoriti na vaše vprašanje.

Predpostavljam, da imate z besedo KATANIJA v mislih mesto na Siciliji, ki se po italijansko imenuje 'Catania'. Kakor mi je uspelo izvedeti z nekaj kliki po internetu, naj bi se Catania ob ustanovitvi leta 729 pred.n.š. imenovala Katane. Tako piše tu: http://cultura-italiana.it-schools.com/sezioni/viaggi-e-cultura-in-italia/siciliat/catania-storia.shtml

Na omenjeni strani tudi piše, da 'Katane' v stari sicilščini (oziroma sikulščini) pomeni ribežen (po italijansko 'grattugia') oziroma 'nož s katerim odiramo živali' (po italijansko 'scorticatoio'), kar naj bi na nek način opisovalo teren na katerem so mesto ustanovili. Teren je nazoban oziroma poln lukenj, saj je to vse strjena lava iz Etne, ki se dviga nad Catanio.

Kakor sem uspel ugotoviti iz Italijanskega slovarja Garzanti (http://www.garzantilinguistica.it/) in Wikipedie (http://it.wikipedia.org/wiki/Siculi) so Sikuli bili italsko torej tudi indoevropsko pleme, ki se je na Sicilijo preselilo iz osrednje Italije nekje okoli 13. stoletja pred.n.š. Sikulski imeni naj bi bili tudi Messina in Siracusa oz. v originalu 'Zancle' in 'Suraka'.

Kaj več vam o tem ne bi znal povedati. Svetujem vam, da vprašanje postavite kakemu vašemu provesorju, ki se gotovo bolj spozna na zgodovinsko jezikoslovje, stare jezike in podobne stvari. Tudi mi smo Marku Snoju poslali že več prejetih vprašanj o izvoru besed ali čem podobno zgodovinsko jezikoslovnim.

V kolikor sem se lotili povsem napačne besede, pa mi prosim oprostite, a res ne vem, kaj bi KATANIJA sploh še lahko bila.

(avgust 2005)


© 1998-2004, ŠUSS