Odgovori na jezikovna vprašanja


ŠUSS 3.2, junij 2006

Tehniški pravopis

Ključne besede: pravopis, slovenščina, fizikalne enote, decimalka, tehnika

URL:[http://www2.arnes.si/~lmarus/suss/arhiv/suss-arhiv-000391.html]

Franc Marušič

Kako se v slovenskem jeziku pišejo fizikalne enote in kako decimalne vejice?

Ali obstaja veljaven >Tehniški pravopis?

O tehniškem pravopisu žal ne vem prav nič. Kolikor vem, obstaja le Splošni tehniški slovar, katerega tretja dopolnjena izdaja je očitno še vedno v pripravi (to sem prebral na strani tiskovne konference ob predstavitvi novega pravopisa novembra 2001, medtem ko samega slovarja nisem našel nikjer, tako da sklepam, da še ni izšel), druga in prva izdaja pa sta verjetno že malo zastareli, saj je prva izšla 1962, druga pa 1978. Kar pa se samega pravopisa tiče, obravnava precej vprašanj o pisavi v tehniki že Slovenski pravopis (se pravi edini pravopis). Ne vidim prav dobro, zakaj bi bilo treba imeti za tehniške stroke drugačen pravopis.

V poglavju o vejici imamo tudi tri vrstice o vejici med ciframi. V moji izdaji (Slovenski pravopis. 1 Pravila, 1990) sta to odstavka 351 in 352 na strani 46. Tam piše, da se vejica uporablja tudi med celim številom in decimalkami. Kar ni prav dosti, a po pravici povedano, kaj dosti več nisem niti pričakoval, niti nisem povsem prepričan, da vem, kaj drugega bi sploh še lahko povedali o tem. V bistvu niti ne vem prav natančno, kaj ste mislili z vprašanjem 'kako se pišejo decimalne vejice'. O številkah in števkah je več napisano v odstavkih 11-13 in v tam citiranih odstavkih.

Tudi o fizikalnih enotah pravopis ne pove prav dosti. Zapisujejo se z malo začetnico (odstavek 131 str. 24), razen ko so zapisane s svojo dogovorjeno skrajšano oznako, ta pa je lahko mala ali velika črka, a to ni več domena pravopisa temveč mednarodnega fizikalnega združenja oziroma tistega, ki določa te standarde v fiziki in tehniki. Kakšne so te oznake in kako se pišejo, verjetno najbolj predpisujejo/opisujejo kakšni fizikalni/matematični priročniki. Naj dodam le, da je med številko in enoto običajno presledek (izjema je krogec za stopinjo in ostale nadpisane črke, recimo 'm' za minuto, 'h' za uro, 'd' za dan itd.).

Če rabite bolj konkreten odgovor, prosim povejte, kaj natančno vas zanima v zvezi z decimalno vejico ...

14. marec 2005


© 1998-2004, ŠUSS