Odgovori na jezikovna vprašanja


ŠUSS 2.4, december 2005

Ali je prav 'pravopis' ali 'Pravopis'

Ključne besede: Pravopis, velika začetnica, pravopis, slovenščina

URL:[http://www2.arnes.si/~lmarus/suss/arhiv/suss-arhiv-000371.html]

Ni vprašanje, le pohvala. Malo deskam in četudi poznam vaše delo že kaki dve leti, me obup nad kako jezikovno zagato še ni prignal do tega, da bi vas nadlegoval :).

Sem pa včeraj kupil vašo knjigo in cede. Navdušen sem, bravo!

Zna biti, da se bomo v bodoče kaj brali; zadreg, a ne prehudih, imam na zalogi kar nekaj.

Dotlej pa vsa čast za vaše početje. Ki ga bo novi pravopis (ali je prav pisati Pravopis ?) najbrž še popestril.

Najprej bi se vam radi iskreno zahvalili za izrečene želje in pohvalo.

Ker pa ste v Vaši lepi pohvali zapisali tudi manjše vprašanje, naj nanj poskusim na kratko odgovoriti. Sledil bom seveda Slovenskemu pravopisu.

'Pravopis' je občno ime, torej preprosta beseda, ki označuje: "pravila o pisavi, rabi črk in ločil, pisanju skupaj in narazen, o deljenju" (pobrano iz SSKJ) oz. tip slovarsko urejenega priročnika, ki ta pravila vsebuje. Ko imamo v mislih le takšen skupek pravil, pravopis pišemo z malo začetnico. Recimo: Bernard Nežmah je v Mladini zapisal, da je zbornik "Šuss 1998-2000" alternativni pravopis (oprostite za to samohvalo).

Če pa imamo v mislih konkreten priročnik/knjigo s takimi pravili oz. konkreten skupek pravil, recimo Slovenski pravopis, izdan pri SAZU leta 2001, potem je 'Pravopis' le skrajšana oblika lastnega imena in ga zato zapisujemo z veliko začetnico. Naprimer: 'Pred seboj imam Pravopis in se sprašujem, kaj naj z njim naredim'.

Upam, da sem vsaj približno odgovoril na vprašanje.

Ja, hvalil sem iskreno. Svoja vprašanja pa napovedoval že očitno malo manj. Ni dovolj časa za ukvarjanje z jezikovnimi oreščki. Žal. A bom že kdaj izkoristil dobro voljo vaše ekipe.

Hvala za pojasnilo o P-pravopisu. Seveda, razumljivo. No, vprašanje sem dodal bolj za šalo :).


© 1998-2004, ŠUSS