Odgovori na jezikovna vprašanja


ŠUSS 1.1, april 2004

Velika začetnica pri naštevanju

Ključne besede: velika začetnica, naštevanje, pravopis, slovenščina

URL:[http://www2.arnes.si/~lmarus/suss/arhiv/suss-arhiv-000298.html]

Franc Marušič

Ali pri naštevanju, recimo naslovov, za vrstično oznako ali številko, nadaljujemo z veliko ali malo začetnico (je morda pravilno oboje?)? Npr.:

- Vrstica 1. Nadaljevanje teksta ...
- Naslov 1
- Poglavje 1
ali
- vrstica 1. Nadaljevanje teksta
- naslov 1
- poglavje 1

Ali velja enako pravilo, če vrstice številčimo ali označujemo z drugimi znaki. Hvala za ta in vse prejšne odgovore. Močno upam, da bo ŠUSS ponovno zaživel.

Bojim se sicer, da vašega vprašanja ne razumem prav dobro, a vam bom vseeno skušal odgovoriti.

Pri naštevanju imate vsekakor več možnosti. Bolj pomembno kot to, katero izberete, je, da izbrano možnost upoštevate skozi celoten tekst (oziroma seznam) in da možnost, ki ji sledite, ne nasprotuje logiki pisanja, postavljanja ločil ... O "pravilnosti" le ene ali obeh možnosti je torej v tem primeru manj smiselno govoriti.

Izbira začetnice je do neke mere odvisna tudi od izbire končnega ločila v vsaki vrstici. Če boste vrstice pisali brez ločila, potem je verjetno vseeno, kako začenjate vrstico, saj vrstici ne podeljujete vrednosti stavka. Če boste vrstice zaključili z vejico, potem je verjetno smiselno, da jih (z izjemo prve) začenjate z malo začetnico; nenavadno bi namreč zgledalo, če bi sredi stavka pisali veliko začetnico. Enako bi bilo rahlo čudno, če bi vrstice končevali s piko, vrstice pa začenjali z malo začetnico, saj bi vrsticam s piko dali vrednost stavka, ki ga običajno pač začenjamo z veliko začetnico. Kot še ena možnost se namesto vejice ali pike za naštevkom včasih postavlja podpičje, po istem sklepanju spet običajno z nadaljevanjem z malo začetnico. (No, da ne bomo preveč vsiljevali svojih 'logik' in preferenc, je vseeno treba omeniti, da se v rabi pojavlja tudi zapis, ki naštevke začenja z veliko začetnico ne glede na način zaključevanja posameznih naštevkov, torej ne glede na to, ali so posamezni naštevki zaključeni z vejico, s podpičjem ali pa so celo brez ločila.)

Meni osebno se nekako zdi, da je--ker bo naš seznam pač bral še kdo drug, ne le mi sami--vrstici treba določiti nekakšno vrednost (v pomoč bralcu) in ji v ta namen dati nekakšno ločilo. Izbira ločila pa bo vplivala na izbiro začetnice. Ločilo je, kot rečeno, povezano s tem, kaj vam vrstica predstavlja. Če so vrstice nekakšne zaključene celote, ki nimajo veliko zveze z ostalimi naštevanimi enotami, potem je morda res smiselno na konec dati piko. Podobno je bolj smiselno, da na koncu vrstice napišete vejico, če se vrstice smiselno dopolnjujejo ...

Naj stvar malo opredmetimo.

Danes sem:
- jedel zajtrk,
- pomil posodo,
- prebral časopis,
- šel v trgovino,
- kupil zbornik ŠUSS,
- pretekel 10 km,
- šel na pivo,
- pojedel burek.

Neumnosti, vredne pozabe:
- Za narediti pohano pomarančo bi pomarančo najprej olupili, povaljali v drobtinah in potem vso zadevo ocvrli.
- Ocvrli bi lahko tudi lubenico, kar bi predstavljalo, če je ne bi razrezali na koščke, družinski krožnik.
- Podobno kot imajo po kitajskih restavracijah goreč sladoled, bi lahko naredili tudi gorečo jagodo, tako da bi jo povaljali v drobtinah, potem pa dali v lonček z žganjem, kjer bi se vsa stvar popekla.
- Takšen goreč sladoled bi lahko opremili tudi s kakšno mini petardico ali pa bi namesto sladoleda namestili v notranjost še več žganja, kar bi v določenem trenutku moralo zaradi stalnega segrevanja počiti, kar bi bilo neznansko smešno.
- Nisem še videl pripomočka za lažje trebljenje nosu, kar bi bilo vsekakor treba razvijati.

V obeh gornjih primerih je vsak nov naštevek v seznamu označen s črtico/pomišljajem. Morda bi nas pri uporabi številk lažje potegnilo v pisanje velike začetnice, saj za številko običajno pišemo piko (1. ...), za piko pa smo navajeni videti veliko začetnico. Drugače pa bi mogoče bilo, če bi za številčenje naštevkov pisali 1) ... (Se pa spet zdi možno, da nam številčno začenjanje posameznih naštevkov--v primerjavi z recimo črtičnim/pomišljajnim--pomeni večjo vizualno prekinitev seznama, večjo samostojnost posameznih točk, in se bomo pri takem tipu seznama mogoče prej odrekli zgoraj opisanemu načelu, da ločilo nekako določi naštevku vrednost, in začenjali z veliko začetnico ne glede na način zaključevanja naštevka v prejšnji vrstici.)

Na kratko, s stališča pisca je bralcu smiselno pomagati, trdnih "pravil" pa pri teh zadevah v splošni rabi ne more biti--na primer za objavo v znanstvenih in strokovnih revijah se taka določila pogosto postavljajo, a so vsakič sproti tudi izrecno specificirana, ker se med posameznimi revijami pač razlikujejo. Kako boste po svojem mnenju bralcu delo najbolj olajšali, bo deloma vedno odvisno od vaših osebnih nazorov in preferenc.

Hvala. Odgovor mi zadostuje

Glej tudi: velika začetnica, naštevanje.


© 1998-2004, ŠUSS