Projekti >Pasavček

Mednarodni projekt PASAVČKEK (EUCHIRES) 2007

 

V projektu PASAVČEK/ EUCHIRES 2007 so v letošnjem šolskem letu sodelovali prvošolci 1. a in 1. c razreda ter učiteljici Alenka Agrež in Alenka Lukaček ter vzgojiteljici Mirjam Štampar in Vesna Popit.

Že na roditeljskem sestanku smo staršem predstavile mednarodni projekt za spodbujanje uporabe otroških varnostnih sedežev - PASAVČEK ali EUCIHIRES. Staršem smo predstavile tudi varno pot v šolo in jih opozorile na pravilno uporabo varnostnih pasov in otroških sedežev med vožnjo. V petek, 21. septembra pa je otroke »odpeljal« v šolo tudi EKOBUS. Otroci in starši so nas pričakali na postajah v naselju in skupaj smo potem odšli do šole. Spremljal nas je tudi gospod Zvone Milkovič.

Med rednim delom pri pouku smo se o varni poti v šolo in pomembnosti pripenjanja z varnostnim pasom pogovarjali z učenci tudi pri urah spoznavanja okolja. Otroci so bili navdušeni pri urah športne vzgoje nad prometnimi igrami v mali telovadnici. Pri urah likovne vzgoje so ustvarjali prometne plakate, ki so jih imeli za podlago pri prometnih igricah. Otroci so vadili pripenjanje tudi v avtu, saj je Maša prinesla varnostni sedež. V pomoč nam je bilo tudi gradivo, ki smo ga prejeli - plakat »šolski koledar«, letake za otroke, pesmico o Pasavčku ter pobarvanke in brošure. Tudi CD glasbene skupine Čuki, nam je bil v veliko pomoč, saj je ravno prva pesem dobra vzpodbuda za uporabo varnostnih sedežev pri otrocih in varnostnih pasov. Pesem so se učenci z veseljem naučili.


PASAVČEK JE MOJ PRIJATELJ,

Z NJIM JE V AVTU VEDNO VARNO,

VOZIT SE JE RES ZABAVNO,

ČE VSI VEMO KAJ JE RED:


RED JE VEDNO PAS PRIPET.

OČKU REČEM AL PA MAMI,

DA ME S PASOM VARNO SPRAVI,

VSI NAJ VEMO, KAJ JE RED:
RED JE VEDNO PAS PRIPET.

Prepričana sem, da se bomo spet vključili v projekt, če bo še potekal, saj so sedaj tudi starši bolj pozorni na varnost svojih otrok v avtomobilu.

                                          Alenka Lukaček, prof.

OTROCI SO Z VESELJEM POKAZALI POBARVANE PASAVČKE.

RISALI SO RISBE O PROMETU IN ILUSTRIRALI PESMICO O PASAVČKU.

VSI SO VADILI PRAVILNO PRIPENJANJE Z VARNOSTNIM PASOM.

JAHAČ JE BIL RAZSTAVLJEN MED POBARVANIMI PASAVČKI.

IGRICA POLICIJA 113 JE BILA ZELO ZANIMIVA.

PROMETNE IGRE V MALI TELOVADNICI.

NAD PASAVČKI, KI STA JIH PRINESLA POLICISTA, SO BILI NAJBOLJ NAVDUŠENI. PREPRIČANA SEM, DA BODO OPRAVILI SVOJO NALOGO.