Evropa
//  EVROPA  //

Evropa - Jupiter II
oddaljenost od planeta 670.900 km od Jupitra
premer lune 3138 km
masa lune 4,80x1022 kg

Evropa je šesta od Jupitrovih znanih lun in četrta največja. Je tudi druga od Galilejevih lun. Evropa je malenkost manjša kot Luna.

Evropa je bila ljubica Zeusa, ki jo je ta v podobi bika popeljal na Kreto, kjer mu je rodila tri sinove; mater Minosa.

Odkrila sta jo Galileo in Marius leta 1610.

// Površje Evrope //Evropa in Io sta v osnovni zgradbi nekako podobna zemeljskim planetom: sestavljena sta večinoma iz silikatnih kamnin. Vendar v nasprotju z Io ima Evropa tanko zunanjo plast ledu. Zadnji podatki iz Galilea kažejo, da ima Evropa plastovito notranjo strukturo z majhnim kovinskim jedrom.

// Evropa //Toda Evropino površje je tako, kot nobeno telo v notranjem sončnem sistemu. Je izredno gladko: opazili so samo nekaj struktur, višjih od nekaj sto metrov. Izrazite značilnosti so verjetno samo značilnosti albeda ali zelo nizek relief.

Na Evropi je zelo malo kraterjev; najdeni so bili samo trije, ki so večji od 5 km. To kaže, da je površje zelo mlado in da je zelo aktivno. Toda Voyagerja sta kartografirala samo del površja v visoki ločljivosti. Natančna starost Evrope ostaja odprto vprašanje.

Slike površja Evrope močno spominjajo na slike ledenih morij z Zemlje. Možno je, da je pod ledenim površjem Evrope plast tekoče vode, mogoče debela 50 km. Voda je tekoča verjetno zaradi plimnega segrevanja. Če je tako, potem bi bila Evropa edino telo v sončnem sistemu, poleg Zemlje seveda, kjer obstaja v tekoča voda v znatnih količinah.

// Mreža temnih črt //Evropina najbolj udarna značilnost je mreža temnih črt, ki prepleta celotno luno. Večje so široke okoli 20 km z mehkimi zunanjimi robovi in središčnim pasom svetlejšega materiala. Zadnja teorija o njihovem nastanku govori, da so nastali zaradi serije vulkanskih izbruhov in gejzirjev.

Zadnja opazovanja z HST-jem so odkrila, da ima Evropa zelo tanko atmosfero (10-11 bara) iz kisika. Od 68 lun v sončnem sistemu imajo samo štiri druge lune atmosfero: (Io, Ganimed, Titan in Triton). Nasprotno od kisika v Zemljini atmosferi, Evropin zagotovo ni biološkega nastanka. Najbolj verjetno je nastal zaradi sončne svetlobe in nabitih delcev, ki so zadevali Evropino ledeno površje in povzročali nastanek vodne pare, ki se je nadalje razcepila v vodik in kisik. Vodik je potem ušel, kisik pa ostal.

// Razlomljene ledene plošče //// Tokovi, ki sekajo razpoke in brazde //Voyagerja nista dobila dober pogled na Evropo. Toda Evropa je glavna točka opazovanj odprave Galileo. Slike iz prvih dveh srečanj Galilea z Evropo so potrdila prejšno teorijo, da je površje zelo mlado: nekaj aktivnosti se očitno dogaja. Obstajajo območja, ki so zelo podobna lomljenemu ledu na Zemljinih polarnih morjih ob spomladanski otoplitvi. Prava narava Evropinega površja in notranjosti še ni čisto jasna, toda dokazi za podpovršinski "ocean" so zdaj precej močni.

Galileo je našel tudi nekaj dokazov o obstoju šibkega magnetnega polja (mogoče 1/4 moči Ganimedovega). Kar je pa najbolj zanimivo, to magnetno polje se periodično spreminja med svojim gibanjem skozi veliko Jupitrovo magnetno polje. To je zelo močan dokaz za nekakšen prevoden material pod Evropino površino, najverjetneje slan ocean tekoče vode.

Dodatne informacije o Evropi

// Površje v nepravih barvah //več slik Evrope

splošno

življenje in raziskovanje

ostalo

Odprta vprašanja

Hitro na Saturn

  VSEBINA  
<< JUPITER << < IO < EVROPA > GANIMED > >> SATURN >>
  PODATKI  

Original: Bill Arnett
prevod in priredba: Gregor Rakar
komentarji in predlogi na slovensko verzijo
zadnja sprememba: 26. februar 2000