Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

Zvoniki (2472 m)

Zvoniki so dvoglavi vrh v neposredni bližini Prisanka (prav za prmejduš pa nisva, mogoče je še kakšen stolp, ampak midva ga nisva videla, ker sva imela obakrat, ko sva bila Zvonikova gosta, meglo prav na vrhu). Višji je vzhodni vrh (zahodni vrh je visok 2465 m)(višine Zvonika so na vseh zemljevidih napačno zapisane). Čeprav oba delujeta nepristopno, sta po grebenu zmerno lahko dostopna. Povezovalni greben med vrhovoma pa je za nealpinista neprehoden.

Pristop

Ključ (precej krušljivega) pristopa na najvišji vrh Zvonikov je vzhodni greben (smer sva opremila z dvema možicema). S sedla med Zvoniki in Zadnjim Prisankom (navzdol vodi markiran odcep za Vršič) se vzpenjamo nekaj minut po Jubilejni v smeri Prisanka. Ko se navzgor proti grebenu Zvonikov odpre lahek svet (možic), zapustimo pot in se povzpnemo do grebena (lahko). Desno od grebena se navzgor odpre zagruščen in položen žleb. Po njem (ali ob njem - malce težje) navzgor (I), kjer spet dosežemo greben (možic). Tik desno ob grebenu se odpre ozek žleb. Po njem navzgor do zapore (II)(ko se žleb položi je plezanje navzgor do zapore lažje levo, prav po grebenu). Pod zaporo prečimo čez rob v desno, kjer imamo dve možnosti. Navzgor na izpostavljeno poličko (sumljive skale, naloženo in izpostavljeno)(II+) ali pa prečimo naprej v desno (najprej malce navzdol) in po žlebu navzgor (II). Tu se obe varianti združita, svet postane lažji in do vrha je prav blizu.

Zahodni vrh

S škrbine med Prisankom in Zvoniki (tam je začetek Jubilejne poti, Jubilejna zavije na S stran grebena) plezamo naravnost navzgor po grebenu (malce desno ob njem). Prvi težavi (rogelj) se je pametno umakniti na levo stran grebena (polička, potem takoj navzgor ob grebenu)(če se roglju umaknemo v desno je plezanje izpostavljeno in krušljivo, za sestop ta varianta ni priporočljiva). Navzgor proti vrhu gre po grebenu oziroma malce levo od njega. Težave dosežejo II. stopnjo.