Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

Vrh nad Peski (2176 m)

Zanimivost

Skrinjica

Večina dvatisočakov v Sloveniji ni označenih. S tem misliva, da na vrhu ni informacije o njegovem imenu in višini. Večina teh 'neoznačenih' vrhov pa je opremljenih vsaj z možici. Ponavadi so označeni glavni vrhovi, na katere pripelje markirana pot, stranski ponavadi niso označeni. Oznake so lahko zelo različne: žigi, skrinjice z vpisno knjigo, križi... Naš očak si je zaslužil celo stolp.

Pretirane oznake ne sodijo na vrhove. Misliva, da bi bil dovolj žig z imenom in višino vrha (oz. skrinjica z vpisno knjigo). Ostalo je že odveč. Na Vrhu nad Peski je zaščitna skrinjica (za vpisno knjigo in žig) pomanjšana kopija Aljaževega stolpa (v velikosti normalne zaščitne skrinjice). Na večjo skalo je pripeta tik pod vrhom in ni nadležno/kičasto moteča, prav nasprotno, bolj simpatične skrinjice še nisva videla. Lahko bi postala 'avtohtona' slovenska skrinjica. Skrinjico je v letu 2001 postavil Gorniški klub Skala. V načrtu imajo, da bi označili še nekaj brezpotnih vrhov.

S tem zapisom se ne strinjava več! Odkar sva tako kopijo Aljaža videla v 'čisti' divjini, nama ni čisto nič več simpatična. Mogoče prija na Vrhu nad Peski, vsekakor na Prestreljeniku, malo manj na Vrhu Krnice, po najinem globokem prepričanju pa je absolutno odveč na Vrhu Osojne krnice, na samotni špički osamljene prečnice okoli Pihavca...