Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

Visoki Rokav (2646 m)

Pristop

Do Rokavske škrbine pridemo skozi Rokavski ozebnik ali pa iz Kotla. Opisa sta podana v vodnikih. V nadaljevanju je opisan prehod od Rokavske škrbine do Visokega Rokava. V spodnjem delu smer sledi prehodom, ki jih je pri sestopu uporabil gams, katerega sva opazovala s škrbine.

Vstop je pri večjem možicu malo pod škrbino (nekaj metrov proti vzhodu, skoraj na isti višini kot škrbina). Po polici desno in nato navzgor. Težavam se ogibamo vedno v desno. Na koncu nas čaka odprt kamin (5m, II+). Tu se svet odpre (v bližini je klin z zanko). Po lažjem skrotastem svetu naravnost navzgor do zapore, nato desno čez skok (5m, II+) in po desni okoli trebušaste skale. Ostro levo (po nekakšni polici) in po logičnem nadaljevanju do grebena. Tu se glavne težave končajo in do vrha je možnih več poti.

Roglju v grebenu se umaknemo levo in nadaljujemo s prečenjem pod grebenom (paziti je treba na grušč na skalah, tudi oprimkov je bolj malo). Ko se proti grebenu odpre prehod, splezamo navzgor čez tri zagozdene skale (spodnja je majava) in naprej do grebena. Po lažjem plezanju pridemo na vrh.

Opisana varianta je zelo zelo krušljiva, bolj izpostavljena, tehnično sicer malce lažja od normalke, s katero se enkrat ali dvakrat križa, v skupnem pa verjetno bolj zahtevna.