Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

Veliki vrh (Begunjščica) (2060 m)

Greben

Vzhodni greben

Brezpotni vzhodni greben Begunjščice je pozabljen od gornikov. Veliko k temu prispevajo utečene poti na vrh, še več pa obilica ruševja, ki brani greben pred vsiljivci. Tura je zaradi ruševja in napornega melišča, ki otežuje pristop na sam greben, bolj primerna v zimskih razmerah. Težave se mestoma gibljejo v okviru I. Izjemno samotna in presenetljivo dolga tura.

Z Ljubelja po plazu, ki pada točno proti hotelu, naporno navzgor po grušču. Plaz ima dvojen gruščnat jezik, v kopnem je bolj priporočljiv desni (od spodaj), ker se tako na vrhu umaknemo goščavi. V snegu se po plazu vzpnemo prav do grebena in nadaljujemo po njem, v kopnem pa se ruševju umikamo na severni strani pod grebenom: Tako še pred grebenom zavijemo v desno in po precej podrtem svetu (trmasto) nadaljujemo navzgor pod grebenom (plezanje I. stopnje) dokler se le da. Greben v tem primeru dosežemo nad plantažo najgostejšega rušja. Tudi v nadaljevanju se ruševju umikamo po podrtem skrotju desno od grebena.

Nekje na sredi grebensko nadaljevanje prepreči večja in ostra grebenska čuklja, ki jo lahko obvozimo tako po levi (shojena potka med ruševjem, nazaj na greben prilezemo po stmem in ozkem žlebu tik desno od ruševja), kot po manj priporočljivi podrti desni strani.

Višje čaka še malo ruševja, ki se mu spet večinoma umaknemo na desni strani, potem pa do vrha Begunjske Vrtače vodi travnat greben. Nadaljevanje naprej do najvišje tocke Begunjščice je lahko.

Najkrajši sestop poteka po Šentanskem plazu, ki ima dva izstopa na greben. Shojen (in lažji) je levi (od zgoraj). Melišče je za sestop tako-tako, najbolje je, da se držimo sledi predhodnikov.


Smučanje

Na S stran Begunjščica meče štiri velike plazove (Na Z meče Begunjščica Smokuški plaz, ki se izteče na Smokuški planini). Prvi plaz iz smeri Ljubelja proti Zelenici se izteče tik pred parkiriščem pri hotelu. Drugi ('Levi plaz') pada na smučišče na sredini spodnje sedežnice. Tretji plaz, Šentanski plaz, se konča na višini sredine zgornje sedežnice. Tu poteka najhitrejši sestop proti Ljubelju (brezpotje, melišče). Na Zelenico (vrh zgornje sedežnice) z vpadnice vrha Begunjščice pada Plaz nad Zelenico.

Smučati se da po vseh omenjenih plazovih. Po Šentanskem plazu poteka najlažja smučarska smer (zelo zahtevni turni smuk) z vrha Begunjščice proti Ljubelju/Zelenici. Na Plaz nad Zelenico se iztečeta smučarski grapi Osrednja grapa in Grapa Y.

Osrednja grapa (III+, zgoraj 150m S4, 350m)

Po smučišču se vzpnemo skoraj do vrha zgornje/druge sedežnice, ki pripelje na Zelenico. Tik pod izstopno postajo sedežnice zavijemo v levo na veliko plazišče/snežišče (Plaz nad Zelenico) in po njem do zatrepa. V povsem desnem delu zatrepa se navzgor odpre grapa (Osrednja grapa), ki je spodaj precej široka.

Osrednja grapa se vzpenja precej naravnost navzgor. Proti vrhu se grapa cepi v več krakov, tako da imamo glede na snežne razmere možnost izbiranja izstopa iz grape na greben. Če je snega zelo veliko, je možno smučati tudi po čisto levi/navpični varianti (najbolj zahtevna, proti vrhu čaka le malokrat zalit skok). V nasprotnem (pravzaprav skoraj vedno, kajti spodaj opisana varianta je najbolj obiskana in 'normalna') moramo nekje na sredini grape v ozek žleb, ki se odpre na desni strani grape, in po njem navzgor (najožje je na vrhu tega žlebu, okoli dva metra - odvisno od razmer). Nad njim nadaljujemo navzgor (ozko), dokler se v desno ne odpre snežišče (široka gredina). Od tu imamo več možnosti, če je snega malo (recimo, začetek sezone) se vzpenjamo prav po gredini, ki pripelje tik pod vrh Begunjščice (vrh gredine je tam, kjer je izstop Smokuškega plazu). To je tudi najlažja varianta.

Grapa Y (IV-, zgoraj S5)

Grapa se pod vrhom cepi in ima dva izstopa na greben (odtod ime Y). Smučarski je levi krak ipsilona, a tudi desni je bil že presmučan.

Podobno kot pri Osrednji grapi do zatrepa in potem prav na sredi zatrepa v grapo. Malce višje se grapa razširi, ožje nadaljevanje pa se nam odpre malce desno od navpičnice. Višje se grapa spet razširi. Naravnost nad nami je vršni skalni skok, levo in desno pa opazimo dva možna izstopa. Levi ni najbolj pregleden, saj se samega izstopa na greben od tu ne vidi.

Desni izstop pripelje na stranski greben, po katerem dosežemo glavni greben na grebenski koti 2035m (malce večja gmota vzhodno od glavnega vrha). Ta izstop je manj smučarski, ker je stranski greben težje smučljiv.

Levi izstop je od spodaj nepregleden, a se višje lepo odpre prehod na greben. Možnih je celo več variant (vsaj dve). Najlažje je, če se držimo leve strani (vseskozi prav po grapi) in potem pod vršnimi skalami prečimo v desno (dobrih 10m pod grebenom) ter splezamo navzgor na greben.

Na levi je dvojni izstop Grape Y, na desni pa izstopna delta Osrednje grape (največkrat je 'v uporabi' desna varianta).