Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

V Koncu špica (2350 m)

Najbolj priporočljiva tura (opisana v Sidartinem vodniku Gore nad Sočo) je vzpon na škrbino med Kotovo špico in V Koncu špico. Pristop na obe špici in sestop z V Koncu špica po normalni smeri na sedlo z Vevnico.

Pristop

Normalni pristop na V Koncu špico poteka s sedla med Vevnico in V Koncu špico. S sedla stopimo na melišče in prečimo tik pod steno (malce navzgor) do najvišje točke melišča. Tu navzgor se v desno odpre široka gredina, ki pripelje le malo desno od vrha. Od daleč (z grebena proti Vevnici in z melišča) je gredina na pogled neprehodna (nagnjena in izpostavljena), vendar temu niti približno ni tako. Vzpenjanje po gredini je presenetljivo lahko (I, morda le tu in tam malce več), preplezati je potrebno nekaj povsem kratkih pragov (trije, najtežji je vstopni). Pri vzponu nam pomaga tudi nekaj možicev. Na greben izplezamo pri mejnem kamnu (4/0), do vrha nas čaka še malce lahke grebenske telovadbe.

S škrbine med Kotovo špico in V Koncu špico

S škrbine ostro v desno (večinoma vseskozi malce navzdol)(vmes nas čaka nagnjena plošča z rolarji) do zelo tekočega grušča. Prečimo grušč in na desni vstopimo v lahke skale. Plezamo navzgor (II). Teren se kmalu obrne v levo, kjer težave popustijo (I). Greben dosežemo pri mejnem kamnu (4/0)(tam (čez rob) je tudi začetek sestopne gredine).