Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

Triglav (2864 m)

Slovenska smer, najlažja plezalna smer čez severno Triglavsko steno, se lepo ujema z vršnim brezpotnim severnim grebenom nad Kugyjevo polico, ki ga brez večjih težav dosežemo z vzhodne strani.

Pristop

Slovenska smer

Najbolje si bomo pomagali z Miheličevim (Slovenske stene) in Klinarjevim (100 slovenskih vrhov) opisom, v tem primeru ne moremo zgrešiti (dovolj natančna je že sama Miheličeva shema smeri). Spodaj je nanizanih nekaj najin dodatnih opomb.

Težave v smeri so dovolj zmerne, da gre tudi brez vrvi. Vsa štiri ključna mesta premorejo dobro skalo (kaj dobro, odlično - take na brezpotjih večinoma ni): vstopni raztežaj ima le eno sitno mesto (prestop) na ozki laštici (II+), navpičnemu kaminu/kotu pod Bučarjevo steno so zrasli volovski oprimki (II+), v nasprotju z Miheličem je lepše ubogati Klinarjev nasvet in se 'prebiti' skozi Slovensko okno (pod oknom je največ III-), za konec pa nas čaka še udobna Frelihova prečnica (II).

S Kugyjeve police, vzhodna smer

Levo od vzhodnega začetka Kugyjeve police in desno od ostankov ledenika stopimo na večjo gredino, ki vodi v levo. Ko se svet v desno navzgor lepo odpre, zapustimo gredino in po prehodih dosežemo široko polico pod grebenom, ki nas vodoravno v desno povede na ramo (tik pod grebenom nas čaka še kratek skok), ki se dviga nad Kugyjevo polico. Težave do grebena so presenetljivo lahke (I-II) in tu in tam lahko sledimo 'shojeni potki'. Grebensko nadaljevanje do vrha ni prav nič težje, a v nasprotju z utečenimi markiranimi smermi strašno zanimivo. In tudi krušljivo ni pretirano.

S Kugyjeve police, zahodna smer

Na zahodni strani Kugyjeve police se vzpnemo po grušču navzgor, kjer pelje slabo shojena potka. Ko dosežemo steno, gremo v desno in do vstopa v tretji žleb. Ko enkrat najdemo pravi žleb, je nadaljevanje po žlebu logično.

Po žlebu navzgor do težjega dela, kjer zavijemo v desno (ven iz žlebu) in nato navzgor (dva klina). Tu dosežemo ozek žleb, ki...

Prav v tem ozkem žlebu naju je pričakal led po skalah. Ker je bilo oprimkov zelo malo (beri nič), stopi pa vsi ledeni, nisva nadaljevala, tako da ne veva, če je nadaljevanje v okviru normalnih težav za izurjene brezpotnike sploh možno. Izgledalo pa je, da naprej do grebena ni več problematično.

Leta 2005 sva pregledala nadaljevanje. Do lažjega sveta čaka plezanje s kratkimi mesti do III. Bolj priporočljiva je vzhodna smer, saj je tu presneto gladko in navadno tudi mokro.