Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

Trentski Pelc (2109 m)

Greben

Od Ušja do Srebrnjaka

Izhodišče za turo je zaselek Pri cerkvi (Sv. Marija). Tu prečimo Sočo po vzdrževani brvi in sledimo potki na desnem bregu reke. Nasproti britofa (gledamo ga čez reko) poiščemo dobro shojen odcep v desno (odcepov je več; opis do sem je tudi v JA, Mihelič). Začetni del poti je dobro vzdrževan (čez strm skok nas vodi jeklenica), saj je nad prvim slapom vodno zajetje (cevi pod potko so odličen test pravilnosti izbire poti). Nadaljujemo na levi strani potoka navzgor, dokler se na višini okoli 900m potka ne razcepi, kjer nas desni odcep popelje čez potok (točno nad drugim slapom). Pot na drugi strani potoka je lepo sledljiva in je tudi označena (možici in nekoliko moteče rdeče plastične oznake na drevju). Oznake nas vodijo do zavarovanega prehoda (jeklenica, 'markacije' tu ugasnejo), ki nas usmeri čez strmo pobočje v levo (lahko nadaljujemo tudi na desni strani navzgor - zelo strmo gozdno pobočje). Na drugi strani robu prečimo še naprej v levo pod pečinami, nato pa nas najlažji prehodi usmerijo v desno navzgor. Na glavnem grebenu nas v zasedi pričaka ruševje. Skozenj je izsekan udoben rov, tako da se z rušjem tu še ne bomo pretepali. Vseskozi sledimo nezgrešljivim odžaganim vejam, ki nas pripeljejo do vpisne knjige na vrhu Ušja, 1820m (tik pod vrhom/ramo preplezamo lažje pečine).

Tu se 'uradna' pot konča (jesen, 2002) in prehode skozi rušje si moramo od tu naprej izboriti sami. Pravzaprav sploh ni tako zelo težavno, potrebno je le slediti lepo vidnim stečinam, ki se vijejo skozi rušje (v pomoč pri prebijanju skozi gosto grmovje je čelada, ki nam prihrani marsikateri udarec). Do Plešivca je potrebno preplezati tudi nekaj strmih pečin, ki se jih je najbolje lotiti po grebenu (oziroma malce levo ob njem). Težje je le eno kratko mesto I-II.

Od Plešivca naprej je ruševja precej manj. Na začetku je malce celo posekano, potem je potrebno spet loviti stečine med ruševjem. Vodilo naj nam bo manjša izravnava levo pod Vratci, 1901m. Tu se oprimemo dobro shojene potke, ki pod steno Trentskega Pelca preči v levo. Ko se navzgor odpre prehod, pot zapustimo in začnemo s 'plezanjem'. Vseskozi se moramo vzpenjati in iskati prehode v levo, saj ni pametno prehitro priti na greben (sam greben je plezalna smer tretje stopnje, pred vrhom se greben sicer povsem omili). Po najlažjih prehodih je pristop z vzhoda za I (morda bo kakšen prehod tudi malce težji, odvisno kako dobro bomo izbirali).

Sestop s Trentskega Pelca gre po JZ grebenu na Ribežne. V začetku se držimo grebena, ko pa pridemo do previsnega skoka, na desni strani grebena ugledamo zelo izpostavljeno (a udobno) travno poličko. Po njej si izborimo prehod in do Ribežnov potem večjih težav ni več (razen nekaj malega ruševja okoli sedla). Pristop na Srebrnjak je tehnično lažji, pomaga nam lepo sledljiva potka, ki vodi več ali manj kar po grebenu.

V nadaljevanju postane greben občutno težje prehoden, pa tudi časa nam počasi zmanjkuje. Torej sestop. Na voljo jih je za lep šop. Najhitrejši poteka po grapi v JV pobočju (z vrha se malce vrnemo po grebenu, potem pa se spustimo v desno navzdol). Čakajo nas skoki (ki jih preplezamo oziroma obvozimo) in strme trave, ki nas privedejo do dobro vidnega melišča pod vršnim pobočjem. Od tu potem kar nadaljujemo po čistini navzdol (plitva grapa, na zemljevidu Zvirnik)(vmes sta dva malce sitna, a kratka skoka) do Podskalarja, 800m. Tu poiščemo potko, ki nas vodi naravnost navzdol, dokler na levi ne ugledamo mulatjere, ki nas pripelje do ceste.

Normalni, neplezalski sestop na južno stran naj bi potekal z Ribežnov do mulatjere (tako vsaj navajajo vodniki, a se glede na odzive verjetno motijo), potem bomo ali nadaljevali po cesti v dolino (brez orientacijskih zank, zato pa nas spodaj čaka še nekaj km asfalta) ali pa se bomo vzpeli v levo do lovske koče na Starem utru in se po lovski potki spustili točno na izhodišče. Če je časa še dovolj, je Staro utro primerna izbira. Alternativa sestopa je lahko tudi Tumova smer z Ribežnov na Zapotok, II.

Zelo lepa in samotna tura. Prava trentarska avantura. Greben lahko tudi predčasno zaključimo na Vratcih ali na Ribežnih. Izgovorov tako nimaš več, izlet pa ti bo več kot poplačal tvoj vložek.