Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

Stol (2236 m)

Smučanje

Čez Zabreški plaz (III-, 800 m)

Dva zelo izrazita plazova presekata južno pobočje Stola. Široki in Zabreški plaz. Zabreški plaz je vzhodni, na višini 1500 m se od njega v levo odcepi stranski krak.

Po cesti iz Završnice, ki vodi do Valvasorjevega doma, gremo do Planice, 1000- m (gozd/svet se tu odpre, ob cesti zagledamo nekaj vikendov). S ceste zavijemo naravnost navzgor na odprto pobočje. Ko dosežemo stranski greben (drevesa), mu sledimo in kmalu pridemo do Zabreške planine, 1200 m.

Z Zabreške planine na naši desni strani vidimo izrazito belo liso - Zabreški plaz, ki preseka gozdnato pobočje Stola. Na naši levi je precej širši Široki plaz. Markirana pot, ki pelje po vzhodni strani južnega pobočja na Stol, nas pripelje do izteka Zabreškega plazu.

Plaz je nekakšna plitva grapa, brez izrazitih skokov. Spodaj je precej položna, višje je bolj strma. Na višini 1500 m je razcep, mi nadaljujemo po desnem kraku. Proti vrhu grape nas čaka bolj strm prag, višje potem grapa ni več tako izrazita. Držimo se leve strani. Na višini okoli 2000 metrov je tudi neizrazite grape dokončno konec. Po običajno precej spihanemu pobočju (Čelo) se vzpenjamo naravnost navzgor in 'kmalu' nad seboj zagledamo Prešernovo kočo tik pod vrhom Malega Stola.

Če nadaljujemo na vrh Stola, se kratkemu sestopu na sedlo Med Stoli lahko izognemo, tako da vrh Malega Stola prečimo na levi strani.

Janežev žleb (III-, 600 m)

Janežev žleb pada s škrbine med Krkotnikom/Celovško špico in Stolom na sever v Medvedji dol.

Cesta je poleti prevozna do parkirišča (Im Winkel), pozimi najbrž vsaj do Stouthutte, 960m. Po cesti dosežemo obširna snežišča pod Stolom (ko cesta zavije v dolg levi okljuk, lahko nadaljujemo kar naravnost po gozdnati dolinici). Tu nadaljujemo navzgor (nekoliko v levo) v dobro viden in širok Janežev žleb, ki pada s Stolove škrbine, 2070m. Ko se povzpnemo tik pod škrbino, se desno navzgor odpre ožji žleb strmine slabih 40°. Po njem se vzpnemo slabih 100m, dokler ne dosežemo glavnega Stolovega grebena. Na drugi strani nekoliko izpostavljeno prečimo v levo in se čez krajšo strmino vzpnemo na lažji, vršni del grebena.

Veliko lažja varianta je, da se po Janeževem žlebu vzpnemo prav na Stolovo škrbino (če nam snežne razmere to dopuščajo) in z vzponom nadaljujemo na drugi strani glavnega grebena v okviru letne poti na Stol (s tem se izognemo vršnemu žlebu).

Skupna ocena turnega smuka je: zelo zahtevno (III-). Težji mesti sta vstop v in smučanjem po zgornjem žlebu. Nižje težav ni.

Stolova škrbina in Janežev žleb. Nadaljevanje žlebu poteka desno nad Stolovo škrbino.