Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

Špik (2472 m)

Smučanje

Špik na južno in zahodno stran (torej v Krnico in Pišnico) ponuja tri zanimive spuste. Skozi Kačji graben je najlažji (III-, v okviru letne poti), težja sta smuka z Lipnice (Špikov predvrh, 2418m): Lipni graben (IV+) in Labirint (IV+, z vrha v grapo, ki pada s Špikove škrbine v Krnico).

Z vrha v območju poti (III-, mesto S4, 300m)

Smuk poteka v območju poti skozi Kačji graben (dejansko se pot Kačjemu grabnu povsem izogne). Vse težave so zbrane na strmi vršni glavi, 100m, pod njo nas čaka še izpostavljena, a zato zelo široka gredina (previdnost je potrebna v ledenem/trdem snegu).

Nižje (vse do začetka gostejšega rušja/smrečja) je teren smučarsko lahek in širok. Ob dobri zasneženosti je najbrž možno nadaljevati na desni strani prav po Kačjem grabnu (ki ima v kopnem precej skokov) čisto do dna. V nasprotnem na primernem mestu prečimo nazaj na pot (če je snega manj, je najbolj ugodna povsem leva varianta, kjer se sneg najdlje obdrži). V okviru poti se da prismučati, z malce iznajdljivosti in borbe v gozdu in rušju, do 1300m (nižje je na poti nekaj klinov).