Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

Prisank (Prisojnik) (2547 m)

Smučanje

Z vrha mimo Prednjega okna (IV+, zgoraj 200m S5+)

Smer poteka v okviru grebenske poti mimo Prednjega okna. Vse največje težave so zbrane na glavnem grebenu, 200m. Po smučanju z vršne glave začnemo s prečenjem pod grebenom na južni strani, ko se pobočje dokončno 'zguba', nadaljujemo s prečenjem na severni strani. Pravega smučanja je malo, večinoma le prečimo strma in izpostavljena pobočja, na nekaj mestih se je zaradi valovitosti grebena potrebno tudi vzpenjati. Nižje posebnih težav ni, razen kar strmega spusta z glavnega grebena mimo Prednjega okna.

Če je dovolj snega, nadaljujemo v desno in smučamo po Gladkem robu ter se po grapi (ki je zimski pristop na Gladki rob) spustimo na melišča nad Vršičem. V nasprotnem lahko s smučanjem kar nadaljujemo po grapi, ki pada z okna, vse do prečne markirane poti (v najožjem delu je grapa široka le kakšen meter, tako da je v primeru slabe zasneženosti za nekaj metrov potrebno sneti smuči).


Markacija

Na vrh vodi veliko markiranih poti. Od najtežjih pri nas, Hanzova in Kopiščarjeva pot na S strani, zelo zahtevna Jubilejna pot iz smeri Razorja in nekoliko lažji, a še vedno zahtevni, Grebenska in Južna pot.

V zimskih razmerah je najlažja Južna pot, vendar se je ne držimo kot klopa (hmm, pravzaprav se klop drži nas). Na višini okoli 2050m se pot ob melišču/snežišču (tam pot preneha s prečenjem) usmeri navzgor. Markirana pot vodi ob desnem robu grape, ki preseka skoraj celotno južno pobočje Prisanka (mestoma izpostavljeno: klini, jeklenice).

V snegu tu ne sledimo markacijam, ampak se vzpenjamo po grapi navzgor, v sredini prestopimo desno v sosednjo grapo in šele nad izstopom grape prečimo v desno do stika z markacijami (v smeri škrbine pod Zvoniki).

Če je snega manj (konec pomladi), je bolj primerna/lažja Grebenska pot, saj prej skopni. Sneg se na snežišču na Južni poti dolgo obdrži.