Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

(Veliki) Mangart (2679 m)

Smučanje

Smeri se najlepše navezujejo s smučanjem po Plazju in naprej do Belopeških jezer. Opis pristopa čez Plazje do Mangartskega sedla dobimo v Turnosmučarskem vodniku. Omenjava le, da ima Plazje dva kraka. Levi je nekoliko težji (in dalj časa v senci), desni pa je običajna varianta. Desni krak ima na vrhu spet dva izstopa, levi je za stopnjo težji, saj je bolj strm (na vrhu je lahko tudi opast). Po desnem in ožjem izstopu vodi markirana pot.

S sedla Čez Jezik (Mangartsko sedlo) v smeri proti Mangartu je široko snežišče zarezano med Rateškim Malim Mangartom in mogočno gmoto Mangarta. Najbolje je nadaljevati po cesti, ki se vodoravno usmeri proti snežišču (le nekaj metrov spusta). Po snežišču (strmina je normalna: turnosmučarska) se vzpnemo do izravnave, kjer poteka razcep slovenske in italijanske poti na Mangart, 2200+ m.

Od tu naprej je nekaj variant. Italijanska pot gre navzgor po levi strani, kjer nas lahko čaka lažje plezanje po skalah (žice). Bolj smiselno je, da na vrhu snežišča nadaljujemo navzgor po bolj strmi grapi, ki poteka tik pod steno Mangarta. Desno se najprej navzgor odcepi strma grapa (Slovenska grapa, IV+, 200m). Malo višje se snežišče zapre v klin: naravnost navzgor skozi ozek prehod (več ali manj v smeri vrha Mangarta) je pred nami vstop v Zimsko smer, vodoravna prečnica v levo pa nas popelje na Italijansko pot.

Zimska smer (V, 400 m)

Skozi ozek prehod (50° in več) na zgornje snežišče in po njem navzgor do roba. V desno prestopimo na lijakasto, strmo in zelo izpostavljeno vesino pod vršnim skokom. Prečimo v desno do grebena (rama, 2600m) ter stopimo nekaj metrov čez rob, kjer se navzgor odpre smučljiv in izpostavljen prehod na vrh. (Na vrh se lahko povzpnemo tudi direktno z rame po žlebičku, ki je za smučanje zgoraj preozek.)

Najtežji mesti sta zelo izpostavljena lijakasta vesina v zgornjem delu smeri in strm, ter ponavadi trd/leden prehod spodaj. Če je vstopni skok kopen, ga lahko obidemo na levi, tako da na vrhu jeklenic Italijanske poti namesto prečnice v levo nadaljujemo navzgor čez rob in na drugi strani dosežemo snežišče nad vstopnim skokom.

Italijanska pot (III+, 500 m)

Glede na razmere si izberemo eno od opisanih variant spodnjega dela. Ob robu stene zatem izpostavljeno navzgor (v kopnem jeklenice), zatem pa se povsem vodoravno v levo začne (zelo) izpostavljena prečnica, ki Mangart preči na severni strani.

Začetek prečenja je najbolj izpostavljen, saj je prepadna severna stena (pada do tal) od nas oddaljena le slabih 10m. Naprej pa take izpostavljenosti ni več. Snežišče se razširi in prepad se od nas odmakne. Svet se zatem desno navzgor odpre, Mangart počasi povsem obkrožimo in vršni del naskočimo z (jugo)vzhoda (direktno proti vzhodu pada greben proti Koritniškemu Malemu Mangartu).